Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Másodlagos vízvédelem a tetőn, fóliák

A másodlagos vízszigetelés vagy kiegészítő vízszigetelés szerepe az, hogy a tetőhéjazaton bejutó bármilyen csapadék útját elzárja, azt ne engedje a tetőszerkezet csapadékra érzékeny elemeihez. Ilyen lehet a hőszigetelés és maga a tető faszerkezete is.

Bizonyos hajlásszögű tetőknél a beépítése kötelező mert a tetőhéjalás résein (pl.: a cserepek átfedésénél) a porhó és a csapóeső bejuthat az épületbe, illetve a tetőhéjalás alatt lecsapódó és lecsepegő pára ellen is védelmet biztosít. Beépítése fa födémszerkezet és beépített tetőtér esetén szintén kötelező. Beépítése a szarufák közti hőszigetelés fölé történik, anyagában vízzárónak, de páraáteresztőnek kell lennie. Ezeket a fóliákat a vízlefolyás irányában takart átlapolásokkal kell elkészíteni, más esetben nem érnek semmit.

A tető vízvédelmének további problémái

Probléma lehet még a szarufa és a fólia közötti parányi légrés, amelyben szintén kialakulhat páralecsapódás és ez kárt okozhat a szarufában. Erre már létezik egy szigetelőszalaghoz hasonló megoldás, amely ezt a rést is kitölti így ezt a problémát orvosolja. A piacon kapható tetőfóliák eltérő típusúak, ezeknek kiválasztása a tervező feladata. A tetőfólia lehet párazáró vagy pára áteresztő, vízzáró, hőtükrös és szélzáró. A hőtükrös fólia alkalmazása célszerű, hiszen a fűtött tetőtérből télen jelentősen kevesebb hőenergia távozik, míg nyáron kevésbé melegszik fel a légtér. A szélzáró alátétfedések nem olyan régen kb. 10 éve jelentek meg Magyarországon, ezek alkalmazása a fűtési költségek csökkentése érdekében javasolt.

A hagyományos tetőfóliákat a nem beépített padlásterekhez kell használni, ezekből is van hőtükrös megoldás, az úgynevezett diffúz fóliákat pedig a beépített tetőtér esetében. A diffúz fólia ugyanúgy védi a hőszigetelést a csapadéktól, de a belső térben felgyűlt párát is átereszti és így növeli a tetőszerkezetben levő hőszigetelés élettartamát. A hőszigetelést a cserép felől az alátét fólia védi, a belső tér felől a lég és párazáró réteg. Ezt a két fóliát együtt szokták tetőfóliának nevezni. Arra, hogy a tetőtéri hőszigetelés egyik irányból se nedvesedjen nagy gondot kell fordítani, mert a nedves hőszigetelés jelentősen csökkent hatásfokú és penészesedést indít el a tető faszerkezetében. Ez ráadásul nem is látszó szerkezet, valószínűleg olyankor szerzünk róla tudomást, amikor a javítása már nagyon költséges.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.