Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vízszigetelő

A vízszigetelő hozza létre azt a védelmet, mely megóvja az építmény szerkezeti elemeit a csapadékvíz, valamint a talajvíz beszivárgásától.

A használati víz elleni vízszigetelést csak abban az esetben végzi a vízszigetelő, ha az utólag történik. Új építmény esetén a kenhető vízszigetelés felhordását a hidegburkoló végzi el a burkolat lerakása előtt.

Az épületek létrehozása során nagy jelentősége van a vízszigetelés megfelelő elkészítésének, mivel ez erősen meghatározza a későbbiek folyamán az épületszerkezetek állékonyságát. Ezért nagyon fontos, hogy a vízszigetelő szakember megfelelően hozza létre a vízszigetelési és vízelvezetési rendszert. Ehhez hozzátartozik a megfelelő minőségű szigetelő anyagok megválasztása és megfelelő beépítése.

A vízszigetelő további feladatai

A vízszigetelő végzi a falazatok, lábazatok szigetelését, a pincék talajvíz és rétegvíz elleni szigetelését, valamint a tető vízszigetelését és vízelvezetését. A tetőkkel kapcsolatban különböző alapanyagokra és technológiákra van szükség magastető és lapostető esetén. A vízszigetelés kialakítása során szükség van a hajlaterősítésre, valamint a gépészeti áttörések megfelelő előkészítésére és szigetelésére.

Szigetelőanyagok tekintetében a vízszigetelő által leggyakrabban használt anyagok a bitumenes szigetelőlemez, valamint a PVC szigetelő lemez. Ezenkívül vannak kenhető vízszigetelések, melyek műanyag fóliát képeznek a felületen. Ezek általában a burkolat alá kerülő anyagok.

A szigetelés hatékonysága minden esetben a vízszigetelő szakember munkájától, továbbá a vízszigetelő anyag minőségétől függ. Ennek a két tényezőnek az együttese alapozza meg az építmény védelmét.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.