Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vízszigetelés

A vízszigetelés egy vízzáró réteg kialakítása, amelynek célja az épület szerkezetének megóvása a talajvíztől, talajpárától, nedvességtől, csapadéktól, valamint az épületen belül használt vízterheléstől.

A vízszigetelés típusai

A vízszigetelés típusai annak fényében különböznek egymástól, hogy az épület melyik részén kerülnek felhasználásra. Másmilyen vízszigetelés kerül a tetőhöz, a lábazathoz, a pincéhez, a falakhoz, és másmilyen a vizes helyiségek belterének burkolata alá.

Általában ezek a vízzáró és vízelvezető rétegek az építkezés során kerülnek a helyükre, de van lehetőség utólagos megoldásokra is. Amennyiben a víz elleni védelem nem történik meg, akkor az épület szerkezetét olyan folyamatos károsodás éri, amely nem ígér az épületnek hosszú élettartamot. Igen nagy figyelmet kell fordítani rá.

A vízszigetelés alapanyaga

A vízszigetelés alapanyaga lehet bitumenes, PVC, gumi, acéllemez stb. Forma tekintetében lehet lemezszerű tekercses vagy kenhető bevonat.

Egyes vakolattípusok is a vízszigetelés kategóriájába tartoznak, mivel a fal felületén vízzáró réteget képeznek, hogy megóvják a csapadéktól. A tető tekintetében eltérő típusú vízszigetelés kerül kialakításra a magastetők és a lapostetők esetén. A lapostetőknél jóval nagyobb figyelmet kell erre fordítani, mivel itt a gravitáció kevésbé segíti a vízelvezetést.

A vízszigetelés alapanyagát, típusát annak megfelelően kell kiválasztani, hogy milyen felületre fog kerülni, milyen terhelésnek lesz kitéve, valamint milyen anyagok kerülnek majd rá, hiszen azokkal összeférhetőnek kell lennie.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.