Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vízszigetelés

Az épületek vízszigetelése egy olyan szakmunka, amit ha nem megtervezetten és kellő gondossággal készítenek el, akkor vagy örökké fennálló problémákat fog okozni (vizesedő, salétromos falak, hulló vakolat a lábazat környékén, beázó tető) vagy az épületkárok kijavítása és elhárítása nagyon drága és munkaigényes. Természetesen van megoldás a falak utólagos vízszigetelésére is, és a salétromosodás, pince beázások megszüntetésére, azonban ezek elkerülhetőek már a tervezés, kivitelezés fázisában.

A víz az egyik legfőbb károkozó az épületekben, amióta csak építkezik az ember. Az épületeket az alábbi nedvesség hatások érhetik:

 • talajban levő víz, azaz talajpára, talajnedvesség, talajvíz a talajvíz kémiai összetétele igen fontos, mert lehet agresszív hatású talajvíz is, ami speciális vízszigetelési megoldást kíván,

 • páralecsapódás, ami lehet külső és belső egyaránt. A páralecsapódás akkor jön létre, amikor az adott szerkezet felületi hőmérséklete hidegebb, mint a vele érintkező levegő harmatpontja vagy a helyiség levegője magas páratartalmú, pl.: egy fürdőszoba. A belső párásodás hatására alakulhat ki pl.: a penészesedés,

 • használati víz,

 • építés közben a beépített szerkezetek nedvességtartalma, ezért épületet használatba venni csak a szerkezetek teljes kiszáradása után érdemes, mert különben dohosodhat, penészesedhet,

 • csapadék,

 • páradiffúzió, a pára a magasabb légköri nyomású helyekről az alacsonyabb nyomású helyekre diffundál. Amennyiben olyan szerkezetbe kerül, amely nem páraáteresztő úgy ott megreked és lecsapódhat és károkat okozhat,

 • hidroszkópikus nedvességhatás akkor keletkezik, amikor az épületekben levő kalcium klorid a nedvességet magába szívja, tárfogata megnő, és ezáltal okoz épületkárokat,

A vízszigetelést úgy kell megtervezni, megoldani, hogy ezen nedvességhatások ellen hosszútávon is védelmet nyújtson.

A vízszigetelések anyaga lehet:

 • bitumenes lemez, bitumen bázisú anyag, amely hidegen hajlítható, nyújtható. 
 • lehet vékony vagy vastag bitumenes lemez vagy páratechnikai lemez (ez pl.: egyenes rétegrendű lapostetők esetében kötelező, kéthéjú magastetők esetében a hőszigetelés alatti páratechnikai lemez feladata az, hogy a belső, meleg levegő beáramoljon az átszellőztetett légrétegbe) Általában több rétegben alkalmazzák, a vízszigetelő bitumenes lemezeket, hogy    így is csökkentsék a    meghibásodás eshetőségét.    (amennyiben egy rétegben fektetik és az a réteg megsérül akkor a víz szépen lassan a legkisebb résen is át fog szivárogni az épületszerkezetekbe),
 • műanyag lemez, amellyel a munka nagy technikai fegyelmet kíván és egy rétegben is fektethető,
 • speciális esetben fémlemezt és valamilyen kenhető szigetelés megoldás is alkalmazható vízszigetelésnek,

A vízszigetelés kiegészítő szerkezetei lehetnek a különböző szivárgó rendszerek, amik az épület körüli vizeket vezetik el és nem engedik pl.: lejtős terepen az alaphoz jutni.

A vízszigetelésekben keletkező hibák fő oka az (már ha egyáltalán elkészülnek), hogy nem megfelelő anyagokat használnak fel, ezen is spórol a kivitelező nagy egyetértésben a megrendelővel, illetve a szakszerűtlen kivitelezés. A vízszigetelés meghibásodása szemmel látható következményekkel jár (pl.: salétromos fal) Ilyen esetben csak utólagos szigetelési megoldásokkal lehet a meglevő épületkárokat megszüntetni és a további állagromlásnak elejét venni.

A szakszerűtlen kivitelezés általában a nem pontos illesztések kialakítását jelenti, vagy a már eleve sérült vízszigetelő anyag beépítését, ezekre külön érdemes odafigyelni, amíg a vízszigetelés nincs eltakarva egyéb épületszerkezetekkel.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.