Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vízelvezetés, ciszterna

Az esővíz és a csapadék egyéb formái az épületszerkezetek egyik legnagyobb ellenségei, amennyiben azok a szerkezetbe be tudnak jutni. Ezért a jó vízelvezetés kialakítása létfontosságú, hogy a családi házunknak a tervezett élettartamot biztosítani tudjuk.

A vízelvezetés tervezés már a telekválasztással elkezdődik. Mély fekvésű és természetes lefolyás nélküli területen ne vegyünk telket, mert a vizet még csak-csak levezetjük a házról, de elvezetni már nem fogjuk tudni és azon vesszük észre magunkat, hogy tóban áll a házunk.

A vízelvezetés praktikusan ott kezdődik, hogy a családi házra kerülő csapadékot az épület tetejéről és egyéb szerkezeti elemeiről a földre vezetjük. Ez leginkább ereszcsatornával és lefolyóval, párkányokkal tehetjük meg.

Az épület köré érkező csapadék szintén károsíthatja azt, ezért a levezetett vizet a ház környezetéből el kell vezetni. Ezt vagy kiépített csatornarendszerrel oldjuk meg, amit kivezetünk a közterületen levő árokba vagy egyéb helyi csapadékvíz elvezető rendszerbe vagy a terep lejtés segítségével oldjuk meg ugyanezt.

Azt a szabályt vegyünk figyelembe, hogy a telkünkön terepet úgy rendezhetünk, hogy a szomszéd telekre többlet csapadékvíz nem kerülhet és a mi csapadékvizünk a szomszéd épületeiben kárt nem okozhat. Továbbá a csatlakozó terepszintnek meg kell egyeznie a szomszédos ingatlan csatlakozó terepszintjével. Terepet feltölteni a hatályos jogszabály alapján csak építési helyen belül lehet. Ha a telkünkről a csapadékvizet ilyen-olyan módon elvezetnénk, akkor előtte gondoljuk végig azt, hogy nem követünk-e el hibát ezzel. Most még bőségesen rendelkezésre áll a víz, de egy-egy aszályos nyár nagyon megviseli a kerti növényeinket.

A ciszternák használata

Lehet öntözni fúrt kútról, vagy ha sok pénzünk van, akkor a vízhálózatról is, de sokkal egyszerűbb a csapadékvizet ciszternákba gyűjteni. Ezek vízzáró kivitelű tartályok a föld alá süllyesztve. Lehet előre gyártott és a helyszínen készített is. Ezeket a ciszternákat egymással akár össze is köthetjük és elég komoly mennyiségű csapadékvizet tárolhatunk. A föld alatt a párolgás nem jelentős, elég soká megmarad a gyűjtött víz. Ezekhez a ciszternákhoz komplett gépészeti szettek kaphatók, amik öntözési célokat szolgálhatnak vagy akár családi ház vízellátásba is besegítenek. A wc és a mosáshoz használt víz lehet csapadékvíz is. A csapadékvíz összegyűjtése és hasznosítása öntözéshez és a házi vízellátáshoz egy modern épületben alapvetőnek kellene, hogy legyen és érdemes már a tervezés fázisában megteremteni ennek a lehetőségét.

Speciális változata ezeknek a rendszereknek az, amik előre feltölthetők ivóvíz minőségű vízzel. Ezeket ott alkalmazzuk ahol a telken nincs vízhálózat és a fúrt kút sem ad megfelelő minőségű vizet. Természetesen lakóépület így nem létesíthető, de egy hétvégi házhoz jó lehet ez a megoldás.

Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kézi földmunkás

  Kézi erővel végzett föld ki- és vissza-termelési, rakodási és tereprendezési feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.