Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vízcsatorna

Egy családi ház vízellátása ott kezdődik, hogy milyen minőségű vizet vezetünk be az épületbe. Főszabályként elmondható az, hogy ivóvíz minőségű (nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagot, színtelen, szagtalan, 5-15 C közti hőmérsékletű, ízre kellemes) vizet kell biztosítani még a használati melegvíz hálózatnak is. Ha az adott település vízhálózatára köt rá az épület akkor ebből nem szokott gond lenni, a problémák ott kezdődnek, amikor valaki fúrt kútról próbálja biztosítani a családi háza vízellátását.

Fúrt kút esetében az ÁNTSZ-nek be kell vizsgálnia a víz minőségét és a használatbavételi engedély kérelemhez ezt a vizsgálati jegyzőkönyvet csatolni kell. Az ország egyes részein szulfátos, gázos a víz, ezért a gépészeti tervezéskor gáztalanító berendezést is be kell tervezni, különben a rendszer felrobbanhat. Továbbá ha a kutat mélyre fúratjuk (második vízadó rétegig), akkor ezért a vízért is fizetnünk kell, tehát az „ingyen víz” csak illúzió ha mindent szabályosan akarunk csinálni.

A vízellátáshoz a vízórától ki kell építeni az alapvezetéket majd a felszálló és ágvezetékeket a vizes berendezésekig majd a berendezéseket kell elhelyezni. A vízszállításhoz szükséges csővezeték anyaga vagy térhálósított polietilén (pe) lehet, vagy a korszerűbb rézcsöveket alkalmazhatják. A vízellátó rendszerhez tartoznak még a különböző falátvezetések, cső megfogó idomok, a szelepek (pl.: csapok) és a biztonsági szerelvények, vízmérők is.

A nem ivóvíz célú hasznosításra (pl.: öntözés) fel lehet fogni az esővizet föld alá süllyesztett tartályokba, ciszternákba és ezáltal csökkenti a vízfogyasztást. Modern technológiával felszerelt épületeknél akár még a wc öblítést, mosást is megoldhatják ezekből a tartályokból.

A szennyvízcsatorna

A házi szennyvízcsatorna feladata a keletkező szennyvíz elvezetése. Egy családi háznál háztartási szennyvíz keletkezik, de létezik még ipari szennyvíz is. A kétfajta szennyvizet egymástól elkülönítve kell kezelni, ipari szennyvíz a városi szennyvíz hálózatba nem engedhető be. Ipari szennyvíz keletkezése esetén az engedélyezési folyamatba az illetékes környezetvédelmi hatóságot be kell vonni. A csatornázás amennyiben van kiépített városi szennyvíz hálózat, egyszerűen megoldható az arra való rákötéssel. Leginkább gravitáció úton működnek, házi bekötő vezetékkel, tisztító aknával. Amennyiben ez nincs, úgy kizárólag vízzáró kivitelű szennyvízgyűjtőt használhatunk. A szennyvizet a kertben elszikkasztani tilos. Ezek a vízzáró szennyvíz aknák megvásárolhatók de a helyszínen is elkészíthetők. Utóbbi esetben a vízzáróságot le kell tesztelni, jegyzőkönyvet kell róla készíteni és a felelős műszaki vezetőnek tanúsítania kell. Ebből az aknából aztán a régi jó szippantós kocsi viszi el a szennyvizet jobb esetben a kijelölt tisztító telepre. Rosszabb esetben meg kiengedi valahol…

Az alapvezeték elhelyezése még az alapozás előtt vagy közvetlenül az alapozás után történik. Csak ezután kezdődhet el az épületen belüli csatorna hálózat kialakítása. A vízellátás és a csatorna hálózatról minden esetben kiviteli tervet kell készíteni, a műszaki ellenőr csak így tudja ellenőrizni a kivitelezést.

Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kézi földmunkás

  Kézi erővel végzett föld ki- és vissza-termelési, rakodási és tereprendezési feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.