Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Villanyszerelő

A villanyszerelő feladata építéskor vagy felújításkor, hogy a villamos energiát eljuttassa felhasználási helyére.

A villanyszerelő feladatai

A villanyszerelési munkálatok nagyon sokrétűek, a villanyszerelő elvégzi az elosztó szerelését, kialakítja a villamos energia fogyasztásmérő helyét, kiépíti a vezetékhálózatot. Minden villamos szerelvényt beépít, kialakítja a csatlakozóhelyeket. Beépíti a beltéri és kültéri világítási berendezéseket. Az informatikai és automatikai hálózatot is a villanyszerelő építi ki.

Külön kategóriába tartozik az erősáramú és a gyengeáramú villanyszerelés. Az erősáramú kategóriába tartozik minden olyan rendszer, mely munkavégző képesség felhasználására szolgál, továbbá amely ezek számára előállítja és átalakítja a villamos energiát. Egyszerűbben fogalmazva a klasszikus villanyszerelő feladatok tartoznak ide, melyeket a hétköznapi életben felhasználunk, a világítás, hőfejlesztés, erőátvitel.

Gyengeáramú villanyszerelés

A gyengeáramú villanyszerelési feladatok közé tartozik az antennarendszerek kiépítése, a telefonhálózat szerelése, a számítógépes hálózatok szerelése, valamint a riasztórendszerek és az épületautomatikával kapcsolatos rendszerek szerelése. Azok a rendszerek tartoznak ide, melyek elsősorban jelátvitelre alkalmasak.

A villanyszerelő végzi el a kábelfektető és kábelszerelő feladatokat, kábelösszekötéseket és kábelelágazásokat készít.

Beépített háztartási gépek esetén is villanyszerelő munkálatokra van szükség, ilyen esetben az üzembe helyezést is a villanyszerelő végzi el, majd szükség esetén megmutatja használatukat a felhasználóknak. Olykor más szakma képviselőjével kell összehangoltan együttműködnie.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák
Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Légtechnikai szerelő

  Épületek mesterséges légelszívó és levegőztető szűrő, kezelő, stb. berendezéseit, azok csövezéseit, gépeit és elszívó beömlő nyílásait szerelik.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést.