Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Villámvédelem

A felhőkben pozitív és negatív ionok egyaránt találhatók. Ha a telített, ellentétes töltésű felhők közel kerülnek egymáshoz, akkor elektromos kisülés keletkezik, ez a villámcsapás.

Az épületek felülete is telítődhet villamos töltéssel, és ha ellentétes polaritású felhő kerül a közelébe, akkor belecsap a villám a házba. Leginkább magas épületeken levő fém kémények, klíma berendezések kültéri egységei, szellőzőcsatornái jelentenek veszélyt ebből a szempontból.

A becsapó villám a házban levő elektromos berendezésekben kárt okoz, mivel ilyen méretű túlfeszültségre nincsenek méretezve. Korábbi cikkünkben írtunk az épület elektromos rendszerének túlfeszültség védeleméről, ez ilyen esetben kimondottan hasznos lehet.

Kárt okozhat a villám úgy is, ha a közterületi villamos hálózatba csap bele, mivel a túlfeszültség itt az egész hálózaton végigmegy.

A ház villámvédelme

A családi ház villámvédelmének elemei közül leginkább szembetűnő a villámhárító (felfogó). Ezeket praktikus a tető legmagasabb pontján elhelyezni és leföldelni. Ennek a feladata az, hogy a villámcsapást magához vonzza, és ne az épületbe közvetlenül csapjon bele a villám. Célszerű ha a felfogó az épület anyagánál jobb vezetők képességű.

Speciális esetben a tető éghető anyagból készült, ekkor a felfogó elhelyezésénél, tervezésénél különös gonddal kell eljárni, mert a keletkező hőhatás is meggyújthatja a tetőt. A felfogókba csapó villám által kiváltott áramot a lehető legrövidebb úton a földbe kell vezetni, erre nagy keresztmetszetű huzalokat alkalmaznak. Ezek a levezetők. Ezeket a villamáram le is szakíthatja, és ezáltal is kárt okozhat az épületben. A földelés segítségével a villamáram a talajban szétoszlik, nem okot kárt. A földelést az alapozás során kell elkészíteni.

A belső villámvédelemről is gondoskodni kell, a kialakuló feszültség és potenciál különbségeket csökkenteni kell, továbbá az átíveléseket meg kell akadályozni. A betonvasakat, csöveket villamos vezetékekkel nullázni kell, azaz villamos vezetékekkel össze kell kötni.

A falon kívülre szerelt elektromos készülékeket (napkollektor, klíma, antennák) szigetelt villámvédelemmel kell ellátni. Amennyiben közvetlenül ezekbe a készülékekbe csap a villám, az ellen a kiépített túlfeszültség védelem nem nyújt védelmet, ezért kell szigetelt villámvédelmet alkalmazni.

Meg kell jegyezzük, hogy teljes biztonságot adó villámvédelem nem létezik. Előfordulhatnak különösen erős villámcsapások, amire lehetetlen felkészülni. Villámcsapásoknak erősen kitett területen az épület értékének 7-8%át érdemes villámvédelemre költeni. A jól kiépített, karbantartott villámvédelem kb. 20 évig működik, utána meg kell újítani.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák
Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Természetben előforduló, heterogén ásványi anyag képződmény.

 • Légtechnikai szerelő

  Épületek mesterséges légelszívó és levegőztető szűrő, kezelő, stb. berendezéseit, azok csövezéseit, gépeit és elszívó beömlő nyílásait szerelik.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Villanyszerelő

  Épületek villamossági hálózatának kivitelezését végző szakember.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést.