Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Villamosság

Egy családi ház villamossággal való ellátása ott kezdőik, hogy egyáltalán a telekre be van-e kötve az áram. Ha nincs, akkor ezt a kivitelezés előtt meg kell oldani, hiszen az építkezés során is szükség van áramvételezési helyre és a szomszédtól kérni kicsit kínos.

Az építkezésnél használt berendezések üzemeltetése még nem a végleges áram hálózatról történik általában, és alapdíjat kell utána fizetni, mivel ez ipari tevékenységnek számít. Az alapdíj egy havi díj, amit fizetni kell akkor is ha építkezünk és akkor is ha nem. Ezért szerencsés az építkezés kezdetén a kerítés azon szakaszát megépíteni ahova a fogyasztásmérő kerül és be is helyezni. Ez után már lakossági díjszabással tudjuk vételezni az áramot. Ahol van a közterületen kiépített hálózat, ott egy villanyszerelő segítségével lebonyolítható a rákötés. Ahol nincs... nos azt a telket nem kellett volna megvásároljuk, adjuk el gyorsan valami olyan szöveggel, hogy „abszolút környezetbarát ingatlan eladó, még áram sincs”. Hátha bejön.

Áram az kell, esetleg a gázról mondhatunk le. A bekötéskor már illik tudni azt, hogy a házunkba milyen villamos berendezéseket szeretnénk telepíteni. Ha pl. lesz villanysütőnk vagy esetleg elektormos szaunánk akkor a három fázist (régi nevén ipari áramot) be kell kötni, ha ezeket nem tervezzük akkor elég az egy fázis. 32A feletti teljesítmény esetén plusz csatlakozási díjat kell fizetni. Ennek díjszabásáról mindig helyileg kell tájékozódni, de egy átlagos családi háznál elég szokott lenni a 32A bőven.

Éjszakai áramot is be lehet kötni, ilyenkor olcsóbban kapjuk az áramot a meghatározott éjszakai időszakban. Leginkább a bojlert jó éjszakai áramról üzemeltetni, mivel annak nem kell folyamatos áram ellátás. Az egész épületet nem lehet éjszakai áramról ellátni, ez szabálytalan. A mérőszekrényt leginkább az épület utcai telekhatárán levő kerítésbe építik be, hiszen a leolvasáshoz hozzá kell férni, viszont az sem szerencsés ha ezért a házba kell bejárkálni.

Villamosság kiviteli terv

Az épület villamossághoz minden esetben készítettsünk kiviteli tervet. Ugyan a hatályos rendelet szerint erre csak akkor van szükség, ha az össz teljesítmény meghaladja a 7 KW-ot, de jobb ha minden esetben van. Egyrészt így tudunk pontos költségvetést készíteni, másrészt megkíméljük magunkat a helyszíni barkácsolástól és ötleteléstől. Ez a kiviteli terv tartalmazza pl. azt is, hogy az egyes helyiségeben hol és milyen dugaljakat kell létesíteni. Hasznos extraként túlfeszültség védelmet is beépíthetünk az elektromos hálózatba védve ezzel a drága villamos berendezéseinket pl. egy villámcsapás által okozott kártól. Ennek a megvalósítása komoly szakmunka és nem is olcsó.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák
Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Természetben előforduló, heterogén ásványi anyag képződmény.

 • Légtechnikai szerelő

  Épületek mesterséges légelszívó és levegőztető szűrő, kezelő, stb. berendezéseit, azok csövezéseit, gépeit és elszívó beömlő nyílásait szerelik.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Villanyszerelő

  Épületek villamossági hálózatának kivitelezését végző szakember.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést.