Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vasszerelő

A vasbeton szerkezetek vasalásainak szerelését végzi a vasszerelő, ezek előregyártását és helyszíni szerelését kivitelezi.

Leggyakoribb vasbeton szerkezetek épületek esetén az alap, az áthidalók, a födém, a koszorú és általában minden teherhordó épületszerkezet. Ezeknek vasalása történhet hagyományos és korszerű kivitelezési módszerrel, az ezzel kapcsolatos szerelési terveket (tartószerkezeti kiviteli terv vagy statikai terv) nem a vasszerelő készíti el, ám ő értelmezi, és aszerint végzi el a munkálatokat.

A betonvasak elkészítése történhet üzemben vagy az építkezés helyszínén. Ezeknek méretre szabását, egyengetését, hajlítását, szükség esetén toldását a vasszerelő végzi el, majd beépíti őket.

A vasszerelő munkájának ellenőrzése

A betonvasak helyes elkészítése, szakszerű beépítése nagymértékben meghatározza a vasbeton szerkezet minőségét. Az épület stabilitása erősen függ ettől a tényezőtől, tehát a vasszerelő munkájának minőségétől. Éppen ezért, amikor a betonvasak megfelelően a helyükön vannak, nem történik meg azonnal a betonozás. Előtte szükség van a műszaki vezető ellenőrzésére, hiszen ezek a hibák utólag nem javíthatók ki. Ezt az ellenőrző munkát a műszaki ellenőr vagy akár a tervező is elvégezheti. Olykor a teljes vasszerelő munkálat ellenőrzés alatt zajlik annak érdekében, hogy a vasszerelő pontosan a tervek szerint végezze a munkáját.

A vasszerelő által elkészített szerkezeti elemek csak akkor lesznek ellenállóak a különböző erőhatásokkal szemben, ha az alap és az egyéb tartószerkezetek megfelelő módon készülnek el.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Belső lépcső

  Információ a lépcsők építéséről

 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Oromfal

  Információk az oromfalról, oromfal anyagáról. Az épület homlokzatának a tető alatti többnyire háromszög alakú fala.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

Ajánlott hírek
 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.