Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vas

A vas a természetben igen gyakori kémiai elem, mely elemi állapotában jól alakítható fém, ipari fontosságú elem, az acélgyártás alapanyaga.

Az építőiparban a vas nagyon sok területen felhasználható anyag. Leggyakoribb hasznosítási területe a vas- és acélbeton szerkezetek, acélvázas épületek tartószerkezete, továbbá kerítések, korlátok, lépcsők és más tartószerkezeti elemek készülnek belőle.

A vas tulajdonságai

A vas rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ez teszi lehetővé a széles körű felhasználást. Elsődleges fontosságú ezek közül, hogy levegőn kizárólag magas hőmérsékleten oxidálódik. Olvadáspontja 1538 Celsius-fok, hűlés közben többször módosul kristályos szerkezete. Legfontosabb ötvözete az acél, mely még keményebb és szilárdabb alapanyag. Ebből adódóan a betonba ágyazott acélbetét olyan építőanyag, melynek kivitelezése olcsó és egyszerű. Terhelés hatására a húzóerőt az acélbetét veszi fel, a nyomóerőt pedig a beton. Így a vas betonba ágyazásával olyan merev szerkezet hozható létre, mely tökéletes tartószerkezetet biztosít. Ezenkívül lényeges szempont, hogy alacsonyak az építési és fenntartási költségek, továbbá bármilyen alakzat szerint elkészíthető. Mivel a vas nagyon gyakori elem, ezért nagyon sok területen hozzáférhető, valamint szállítása is egyszerű. Ez az egyik oka, amiért ennyire olcsó a vas- és acélbeton előállítása.

Az ilyen típusú építkezés alapos tervezést igényel, hiszen az acélbeton egyetlen hátránya, hogy utólag szinte lehetetlen átalakítani, de legalábbis igen körülményes.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Födémek

  Információ a födém típusokról

 • Fogadószint

  Részletes információ a fogadószintről.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Monolit beton szerkezetek

  Információ a monolit beton szerkezetekről

 • Monolit vasbeton

  Helyszínen készített vasalással erősített beton, mely a beton megszilárdulása után válik teherhordó, terhelhető szerkezetté.

 • Szerelt lépcsők

  Információ a szerelt lépcsőkről

 • Szerkezetépítés, ház szerkezetének építése, szerkezetépítés ár

  Információ a ház szerkezetének építéséről. Szerkezetépítés árak.

 • Tetőfedő

  Magastetők fedéseit, pala, cserép és egyéb héjalásokat készítő szakember.

Ajánlott hírek
 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.