Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Vállalkozó felvonulása, ideiglenes szerkezetek

Vállalkozó felvonulása, ideiglenes szerkezetek

A munkaterület átadása a vállalkozónak

Az épület kitűzését követően a munkaterületet az építési vállalkozónak adják át. A munkaterület átadásról jegyzőkönyvet kell készíteni. Ebbe a jegyzőkönyvbe bele szokták foglalni különösen azt, hogy érvényes szerződés áll fenn a megrendelő és a vállalkozó közt, a szükséges tervek a rendelkezésre állnak, közös bejárás történt, aminek során az építési telek határvonalai egyértelműen megállapíthatók, hogy a vállalkozónak be kell-e keríteni a telket vagy sem, a gáz, víz, elektromos csatlakozási pontok a terveken ábrázoltaknak megfelelően fellelhetők, a kitűzési alappontok a helyszínen megvannak.

Ezek után a vállalkozó a jegyzőkönyv lezárását követően haladéktalanul megnyitja az építési naplót és az engedélyes és kiviteli terveket ahhoz csatolja. Innentől kezdve a kivitelezés végeztéig ő a „főnök”. Volt rá példa, hogy az építkezés alatt a túlontúl okos(kodó) tulajdonost is elküldték a saját telkéről, mivel ottléte és viselkedése már a saját testi épségét veszélyeztette.

Az építési területen létesítendő ideiglenes szerkezetek

Amennyiben az építkezésnél a tervek rendben vannak és a személyi feltételek adottak, érdemes a tárgyi feltételekre is gondolni. Az építési területet minden esetben szerencsés elkeríteni. Egyrészt vagyonvédelmi másrészt egészségvédelmi okokból.

Az építkezés balesetveszélyes üzem, semmi keresnivalója ott a szomszédnak, esetleg egy kíváncsi gyereknek. Egy mobil wc sem hátrányos, szerencsére erre már igen kulturált megoldások vannak.

Talán legfontosabb viszont egy felvonulási épület. Ez lehet a helyszínre szállított konténer vagy a helyszínen felépített létesítmény. Ez engedély nélkül megvalósítható, az építkezést követő 6 hónapon belül azonban le kell bontani/el kell szállítani. Ide kerülnek a szerszámok a munkanap végén, itt tárolják az építési naplót és a terveket, esetleg a nedvességre érzékeny építőanyagokat (pl.: cement). Az építkezés területén bármely felvonulási épületet ugyan engedély nélkül fel lehet húzni, viszont a jogszabályoknak megfelelőnek kell lenniük, ezért építési helyen belül kell létesíteni őket.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.