Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Válaszfalak

A válaszfalak az épületeken belüli tereket választják el egymástól, tartószerkezeti funkciói nincsenek. A válaszfalaknak véshetőnek, kellően tűzbiztosnak, légzárónak, szerelvényezhetőnek kell lenniük a kis önsúly mellett.

A válaszfalak beépítése

A válaszfalak leggyakrabban kézi falazóelemből készülnek, hagyományos építési technológiával, habarcsba rakva. A válaszfalat méretezett alapra vagy teherbíró födémre szabad építeni. A válaszfal alapja jó esetben vágóéles gerenda alap, hogy a válaszfalak az épülettel együtt tudjanak süllyedni. A gerenda alap alatt a talajt nem szabad tömöríteni. A válaszfalakat kétsoronként a vízszintes hézagban vezetett 2,8 mm-es lágyvas huzalokkal kell merevíteni és egymáshoz, illetve a teherhordó falakhoz csatlakoztatni, bekötni. A merevítő huzalt kétsoronként a vízszintes fugák habarcsrétegébe kell ágyazni, és kampós szeggel rögzíteni.

A fa ajtótokokhoz a lágyvas huzalt szegekkel kell rögzíteni. A válaszfal felső síkja és a födém között 2-3 cm-t kell hagyni a mennyezethez történő rögzítéshez, ennek megfelelően kell kiosztani a sorokat. A legfelső sort a födémhez téglánként téglaékkel kell kiékelni. A téglasorok felrakásánál a téglákat teljes felületű habarcságyba kell helyezni. A téglák végleges helyükre illesztésénél, kőműveskalapács helyett gumikalapácsot kell használni. A válaszfaltéglákat kötésben kell falazni. A téglákat úgy kell kiosztani, hogy a falvégre mindig gyártott szélű egész, illetve fűrészelt szélű feles elem kerüljön.

Válaszfaltégla alkalmazása esetén az eresztékek irányát nem kell soronként váltogatni. A fal síkjából kiálló eresztékeket le kell ütni, hogy a vakoláshoz egységes, sík felület álljon rendelkezésre. A helyszínen összeszerelt válaszfalakból hatalmas a választék, gondoljunk csak a sokféle gipszkarton válaszfalra. Közös tulajdonságuk, hogy lécvázra rögzítettek és szükség esetén hő és/vagy hangszigetelő anyaggal is kitölthetők. Ezeknek a részletes ismertetésébe nem mennénk itt bele a választék bősége miatt.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek