Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Vakolás

A külső és belső vakolási munka minősége nagyban meghatározza a családi házunk külső megjelenését és ezen kívül az épületfizikai tulajdonságaira is hatással van. Régebben szinte csak kézzel vakoltak, azonban manapság már a gépi vakolás terjedt el, és a vakolatgyártó cégek is kifejlesztették az ehhez a technológiához megfelelő vakolatokat. A gépi vakolás előnye a gyorsaságban van leginkább és mivel előre gyártott zsákos alapanyagokat használunk fel, ezért állandó, jó minőségű anyaggal dolgozhatunk, és nem keletkezik pl.: mészkukac.  A gépi vakoláshoz szükséges áram és víz az építési területen.

Manapság vakolatrendszereket használnak, amelyeknek az esztétikai szerepen kívül ellenállóaknak kell lenniük a csapadékvízzel szemben, korlátozottan a mechanikai hatásokkal szemben, lég és páraáteresztőnek kell lenniük, továbbá a könnyen tisztíthatóság és a színtartósság is feltétel.

A vakolás menete

A vakolás a megfelelő alapfelület kialakításával kezdődik. Ennek száraznak, por és szennyeződés mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, akkor a szennyeződéseket el kell távolítani, a felületi egyenetlenségeket pl.: cementhabarccsal meg kell szüntetni. A vakolandó felületet a jó tapadás érdekében kellősíteni kell. Ehhez az alapvakolat anyagát hígítják és kötőanyagot adnak hozzá. A vakolatok mész vagy mész-cement vakolatok általában esetleg adalékanyagokkal dúsítva. Előfordul még csak cementvakolat is, azonban ez ritka. Külső vakolat lehet még kőporos vakolat, nemesvakolat vagy pedig műgyantás vakolat. Felületképzésüket tekintve lehetnek sima felületű, szórt, cuppantott, fröcskölt, dörzsölt vagy kapart vakolatok.  A vakolatot is tekinthetjük úgy, mint az épület hőszigetelő rendszerének egy részét.

Más-más típusú falakra más-más vakolatokat kell használni. Ennek jellemző példája az, amikor egy régi pincefalat szeretnénk vakolni. Itt szakértői véleményre is van szükség, a pincefal anyagát laborban meg kell vizsgálni és a nedvességének és egyéb tulajdonságainak figyelembevételével kell kiválasztani a felújító vakolatot.  Nem hőszigetelt falakhoz elég egy alap vakolatot felhordani. Gépi erővel ez megvan gyorsan. Önmagukban jól hőszigetelő falak esetében egy könnyű alapvakolat készítése javasolt, amelynek jó a páraáteresztő képessége. A hőszigetelő vakolat rendszerek az adalékanyagoknak köszönhetően a már meglevő hőszigetelő tulajdonságát növelik az épületnek. Meglevő épületekhez pedig a felújító vakolatrendszereket fejlesztették ki.

Külön kategória a lábazati vakolat, mivel ennek a már említett épületfizikai tulajdonságokon kívül fagyállónak is kell lennie.

A vakolást nem mindegy, hogy milyen időjárási körülmények közt végezzük. Az se jó, ha túl párás a levegő az se jó, ha túl száraz. Az 5 fok alatti anyaghőmérséklet sem jó, de a túl nagy forróság sem. Nem barátja a vakolásnak az erős szél, mert telefújja porral a frissen vakolt felületet. Ebből tehát látszik, hogy az ideális nap erre a munkára valamikor május 29. és május 30. közé esik J. Ezért is fontos a gyors munkavégzés. A vakolás során az eltérő anyagú szerkezetek csatlakozásánál vakolaterősítő anyag (pl.: rabicháló) beépítése szükséges. A vakolatnak száradási időt is kell biztosítani, ökölszabályként 1 mm vakolat vastagság 1 nap száradási időt feltételez. A vakolatok készítése során különböző vakolóprofilok alkalmazása is szükséges lehet. Ezek kiválasztása szakmunka, mivel függ a felhordott vakolat vastagságától, a profil helyétől és a vakolat típusától. Anyaguk általában horganyzott vagy rozsdamentes acél. A vakolás témakörét az itt leírtakon kívül lehetne még részletesen taglalni, de talán az látszik, hogy a vakolás is komoly szakmunka és ezért semmiképpen ne kezdjünk bele a saját szakállunkra.

Ajánlott kivitelezők

Kovács Miklós

ács, bádogos, tetőfedő, hőszigetelő, gipszkartonszerelő díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést. 

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.