Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tetőtéri szigetelések

A tetőtér egy kényes épületszerkezet, egy komplex tervezési feladat, amelynek során meg kell oldani a hővédelmet, a páravédelmet, a szellőzést, a légzárást, a zaj és tűzvédelmet.  Ezek a hatások együttesen jelentkeznek, ezért komplex megoldása van szükség.

A beépített magastetőn keresztül az éves hőveszteség 30%-a távozik, ezért a tetőtér korszerű hőszigetelése igen pénztárca kímélő lehet hosszú távon. Rövid távon persze költség, de régi megfigyelés, hogy pénzt pénzzel lehet csinálni. Hőtechnikailag a legoptimálisabb megoldás a hőszigetelést a szarufák között és alatt elhelyezni. A szarufák alatti ásványgyapot hőszigetelés (megfelelő a tűzvédelme az ásványgyapotnak, esetleg üveggyapotnak, bár ez nem túl korszerű megoldás, tetőtéri szigetelésnek megfelelő) vastagsága min. 10 cm kell, hogy legyen tűzvédelmi szempontok alapján. A hatályos rendelet által a fűtött tetőtereket határoló szerkezetek U értéke 0.25 W/m2K.

A tetőtereknél a hőhíd lehet a szarufa, a talpszelemen, a belső lécváz, merevítések, vápa és élszaruk, kiváltások egyéb felépítmények. A hőszigetelés mögött, között gyújtóforrást (pl.: elektromos vezetékek) elhelyezni nem szabad. A tetőterek hőszigetelésénél törekedni kell a minél inkább hőhídmentes kialakításra, és a párazáró réteg pontos megépítésre. Ez szokott lenni amúgy a leggyakoribb hiba, ha utólag, házilag készítjük el ezt a szigetelést. Amennyiben a párazáró réteget nem hézagmentesen építjük be, úgy a víz le fog csapódni a szigetelésen, és ezzel rontja annak hőszigetelő képességét, továbbá a tetőzet fa anyagát is károsítja. Ezért a tetőtéri hőszigetelés átgondolt tervezést és pontos kivitelezést igényel.

Hőszigetelő anyagok típusai

Az alkalmazott hőszigetelő anyagok lehetnek ásvány vagy üveggyapot illetve polisztirol táblásak. Az ásvány és az üveggyapot szigetelések igen tűzbiztosak ez nagy előny egy tetőtér esetében is, illetve nagyon jó az átszellőző képességük. Így az esetlegesen lecsapódó pára gyorsan el tud távozni a szerkezetből. A hátrányuk az, hogy nyitott pórus szerkezetűek, ezért nedves helyen nem alkalmazhatók önmagukban. Ezek kaphatók tekercses és kasírozott kivitelben is. A kasírozás az kasírozó anyagtól függően javítja a szigetelő anyag épületfizikai tulajdonságát. Pl.: az alumínium kasírozás párazáró és hőtükör is egyben.

A polisztirol lapok lehetnek EPS (expandált) és XPS (extrudált) lapok. Ezeket használhatjuk a szarufák felett és között egyaránt, alkalmasak lépéshang szigetelésnek is. Kevésbé tűzállóak viszont és az EPS kb. 4 térfogat %-nyi vizet is felvehet, ezért gondoskodni kell arról, hogy nedvesség ne érje. Az XPS lapok zártak, vízfelvételük elhanyagolható, sokkal jobban terhelhetők.  A beépített tetőtérnek meg kell felelnie a vonatkozó akusztikai követelményeknek is.

A tetőtér a leginkább sebezhető pont egy épület esetében, ha az akusztikai hatásokat nézzük. Egy út forgalma sokkal jobban behallatszik a tetőtérbe, mint alatta a földszintre. A tervezés fázisában erre is gondolni kell, és ha indokolt, akkor szakértőt bevonni a tervezésbe, aki meg tudja tervezni a szükséges akusztikai szigetelést is. A tetőtér vízszigetelésénél a már korábban ismertetett megoldások alkalmazható, annyi kitétellel, hogy kiegészítő vízszigetelés beépítése kötelező.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.