Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tetőfedő

A tetőfedő a magastetők héjalását elkészítő szakember, a tetőszerkezet felépítését követően, ahhoz erősítve készíti el.

A héjalás alapanyaga lehet pala, cserép, cseréplemez, táblásított fémlemez, hullámlemez, egyes esetekben zsindely. Ez utóbbi speciális terület, melyet nem minden tetőfedő szakember képes elkészíteni. Napjainkban még mindig a cseréphéjalás a leggyakoribb, valamint ennek továbbfejlesztett változata, a cseréplemez.

A tetőfedő a munkálatok megkezdése előtt meghatározza a héjalás alapanyagához illő kiegészítőket, azok mennyiségét. Ezután ellenőrzi a tetősík minőségét, szükség esetén elvégzi vagy elvégezteti a javításokat. Egyes esetekben fóliaterítésekre, deszkaborításokra, ellenlécezésre van szükség, olyankor ezeket is a tetőfedő végzi el.

A tetőfedő feladatai

A tetőfedés munkálatai a héjazat aljzatának ellenőrzésével, valamint a kezdőpont kijelölésével kezdődnek, majd a tervek alapján kijelöli a kiegészítők elhelyezkedését. Ezek a kiegészítők lehetnek hófogók, szellőzők, szükség esetén egyéb funkcionális vagy díszítőelemek.

A tetőfedő anyagok kézi erővel, daruval, felvonóval kerülhetnek fel a beépítés helyére, ennek meghatározása az építménytől, főként annak magasságától függ. A fedőanyagok méretezése, illetve méretre darabolása is a tetőfedő feladata, csak ezután készülhet el a fedés, illetve annak rögzítése.

Amikor a fedőanyagok a helyükre kerültek, akkor el kell készíteni a gerincet, melyet kifejezetten erre a célra gyártott gerincelemekből készít el a tetőfedő, majd a kiegészítő elemeket is rögzíti.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.