Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tetőablakok

A tetőablak az egyik, a környezeti hatásoknak legjobban kitett kültéri nyílászáró. A tetőablakoknak meg kell felelniük a hőszigetelési követelményeknek (ablaküveg és ablakszerkezet egyaránt), az akusztikai követelményeknek, csapóeső állónak kell lenniük, és szél-ellenállónak. Továbbá az általa bevilágított/szellőztetett tetőtéri helyiségnek is általában gyengébbek az épületfizikai tulajdonságai, mint egy közbenső szintnek.

A tetőablak formája

A tetőablak formáját tekintve lehet tetősík ablak vagy álló tetőablak. Utóbbi kicsit szerencsésebb megoldás, mert növeli a teret és az időjárás hatásainak sincs annyira kitéve. Nyitásmód tekintetében a tetőablak lehet billenő, ami a leginkább elterjedt megoldás. Ez csak a szellőztetést és a megvilágítást szolgálja. A felnyíló-billenő tetőablak jobb kilátást biztosít, a panoráma ablak nagy felületű, ezért jó megvilágítást ad, és méretük miatt kvázi ajtóként is funkcionálnak a tetőre. A térdfal ablak a tetőablakkal sorolva függőleges falba építhető be. Speciális esetekben elég csak a felülvilágító használata.

A tetőtéri ablakhoz feltétlenül a hozzá illő burkoló keretet kell beszerezni, mivel ez kapcsolja össze az ablakot a tetőhéjalással. Ez vezeti el a csapadékot és védi az ablakot az időjárás hatásaitól. Javasolt a hőszigetelő keret beszerzése, mivel ezáltal az ablak körüli hőhíd kevésbé alakul ki, és kell belső párazáró fólia is, ami megvédi az ablak szigetelést a nedvesedéstől. Az alátétfólia pedig az ablak vízzáró tulajdonságát erősíti.

A tetőablak anyaga

A tetőtéri ablakok készülhetnek fából és műanyagból is. A fa tetőtéri ablakokat rendszeresen karban kell tartani, ami a tisztításon kívül (a felületük lakkozott, tehát akár szappanos vízzel is lemoshatók) a lakkozást 3-4 évente meg kell újítani rajtuk. Így garantálható a hosszú élettartam. A műanyag tetősík ablakok nem igényelnek karbantartást, vegyszeresen tisztíthatók. A burkoló keretet célszerű évente egy-két alkalommal megtisztítani a levelektől és egyéb szennyeződésektől. Ha ezt nem tesszük meg a csapadékvíz előbb-utóbb nem fog tudni elfolyni és az ablak be fog ázni.

A tetőablakokat feltétlenül árnyékoló szerkezettel kell felszerelni és az is szerencsés, ha a lakószobák ablakán gyárilag beépített rovarháló is található.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.