Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tető

A tető az épület legfelső része, mely felülről lezárja, borítja az építményt. Ezt a részt befedő réteg a héjalás, melynek funkciója a külső térelhatárolás, az épület megóvása az időjárási viszontagságoktól, elsősorban a csapadéktól.

A tető típusai

A tető típusai különbözőek lehetnek alakjukat és alapanyagukat tekintve. Forma tekintetében a lejtés, illetve a hajlásszög mértéke határozza meg, hogy milyen típusról van szó. Ebből adódóan lehet lapos, kis hajlású, közepes hajlású- és meredek hajlású (magas) tető. Fő részei a szerkezet – lehet fa vagy acél alapanyagú – és a héjalás.

A lapos tető vízszigetelési anyagai lehetnek bitumen, kátrány, ezeknek a műanyag adalékkal módosított változata, valamint műanyagok. A fedése lehet bitumenes lemez vagy táblás fémlemez. A szigetelés rétegfelépítését úgy kell kialakítani, hogy az a terhelést megfelelő módon továbbítsa a tartószerkezet felé, valamint az időjárási viszontagságoknak ellenálljon, rendeltetésszerűen működjön. A tető rétegfelépítésének tartalmaznia kell csapadékvíz elleni szigetelést, gőznyomás kiegyenlítő réteget, hőszigetelést, párazáró, illetve páraszellőző réteget, továbbá teherhordó szerkezetet.

A magas tető

A magas tető jellegzetes építészeti elem. Az egyes formák jellemzők egy-egy tájegységre, amit elsősorban az éghajlati különbségek alakítottak ki. A szerkezetük részei a fedélszék, a héjazattartó elemek és a héjazat. A tető héjazata lehet pikkelyes (cserép, pala), táblás (hullámlemez, bordás lemeztábla), valamint összefüggő kemény és lágy fedés (ragasztott fedéllemez fedés, léces lemezfedés, korcolt fémlemez fedés, speciális bevonatok), kévefedés (ma már nem jellemző, a népi építészet fedési megoldásai voltak a szálas anyagból készült fedések).

A tető kiegészítő fémlemez szerkezettel rendelkezik, fekvő és függő ereszcsatornával, mely a vízelvezetést teszi lehetővé.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!