Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tető

A tető egy családi házon fontos homlokzat képző elem és a ház egyik védelmi vonala a külső környezeti hatások ellen.

A tető egy összetett szerkezet, amely a héjazatból a fedélszerkezetből és a padlásfödémből áll. Lehet lapostető és magastető. A modern családi házak egyre inkább lapostetős megoldással készülnek, de a Magyarországra jellemző építészeti kialakítás a magastetős épületeket helyezi előtérbe.A fedélszerkezet a tető tartószerkezete, amely továbbítja a tetőt érő erőhatásokat az alap felé.

A tető típusai

Készülhet fából, acélból és vasbetonból. Lehet a helyszínen készült (ácsszerkezet) vagy a helyszínre készen szállított és ott összeszerelt. Az áthidalni kívánt fesztávnak megfelelően tervezhetünk üres fedélszéket, torokgerendásat, kétállószékeset (és ennek variációit). Ennél összetettebb fedélszéket egy átlagos családi ház esetén nem szükséges létesíteni. Nagy fesztávok esetén a három állószékes fedélszék fordulhat még elő. Ezek leginkább a helyszínen készített ácsszerkezetek.

A tetőn alkalmazott szerelt fedélszékek általában valamilyen rácsos tartós megoldást jelentenek. A tető szerkezeti elemei kívülről befele haladva a következők lehetnek: a lécezés hordja a héjazatot, ez alá kerül a deszkázat amelyet a szarufákhoz rögzítenek. A szaruzat hordja a tetőhéjalás a lécezés és a deszkázat súlyát. A szarufákat legfelül a torokgerenda fogja össze, erre támaszkodnak két oldalról és ez akadályozza meg a lehajlásukat is.

A torokgerenda alatt a szarufákat taréjfogópár kapcsolja össze. A szarufákat a középszelmenek támasztják meg, amennyiben ezt a szarufa hossza indokolja és legalul pedig a talpszelemenbe csatlakoznak bele. A talpszelemen a ház koszorújához van rögzítve. A vihardeszkák a hosszirányú merevítést szolgálják, általában 2-4 szarufát kapcsolnak össze felük hosszirányban. Állószékes fedélszék esetén a fedélszéknek úgynevezett székei vannak, ami a szaruzatot alátámasztó komplett egység neve. A tetőt különböző deszkázatok egészítik ki, amik nem képezik a tartószerkezet részét.

Az egyes tetőformák magastető esetében a következők lehetnek egy átlagos családi ház esetén: nyeregtető, kontytető (és ennek változatai) esetleg sátortető.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.