Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tervező

Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

Aláírási jogkörrel kizárólag az a tervező személy rendelkezik, aki a Magyar Építész Kamara által bejegyzett tagsággal rendelkezik, a leggyakoribb szakág az építészmérnök. Az ő feladata az épülettel kapcsolatos szempontok és igények összehangolása oly módon, hogy az épület megépítése és üzemeltetése a lehető leggazdaságosabb legyen energiafelhasználási szempontból. Ezenkívül fő szempont, hogy az adott épület élettartama hosszú legyen, továbbá a megjelenése illeszkedjen a megrendelő igényeihez és esztétikus legyen.

További tervezők az építőiparban

Az építészmérnökön kívül más tervező személyek is részt vesznek a folyamatban. A statikus feladata a tartószerkezetek tervezése, az épületgépész mérnök feladata a gépi berendezések és rendszerek tervezése. Az épület-elektromos tervező feladata az elektromos vezetékek, berendezések megtervezése az energiaellátástól a felhasználásig. Olykor szükség van látványtervezésre és belsőépítészre, ez az épület tökéletes üzemelése szempontjából nem lényeges szempont, ám az esztétikai igényeknek való megfelelés olykor megköveteli itt is a szakképzett tervező közreműködését.

Épülettől függően más tervező szakemberekre is szükség lehet, akiknek munkáját általában az építész tervező felügyeli. Például szakemberre lehet szükség esetlegesen a kerttervezés során, illetve speciális helyiségek megtervezése során, amelyek valamilyen szempontból – például akusztika – eltérőek a szokványostól.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.