Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Tervezés, engedélyeztetés, papírmunkák

Tervezés, engedélyeztetés, papírmunkák

Mindig kell egy terv. Egy jó terv, hozzá egy jó tervező. Azonban először nekünk kell tisztában lennünk azzal, hogy milyen házat is szeretnénk építeni. És most itt nem arra gondolok, hogy legyen-e rajta torony vagy milyen színe legyen a falaknak. A funkciókat és az alapterületeket kell ismernünk.

Ebből aztán már tud dolgozni az építész, hozzátéve a saját tudását. És persze figyelembe véve az adott telekre vonatkozó építési előírásokat. Mert sajnos nem olyan házat építünk, amilyet akarunk. Már úgy értem, hogy általában nem lehet olyan házakat építeni, amilyet az ember akar, mert azért van példa az ellenkezőjére is.

Ha a tervező engedélyes szinten megrajzolta és összedokumentálta azt a családi házat, ami nekünk megfelelő, már csak az építési engedélyre van szükségünk. A mesékkel ellentétben egy a jogszabályoknak megfelelően összeállított terv kap építési engedélyt. Méghozzá viszonylag gyorsan. Korrupció nélkül. Általában ha a fél év alatt kiadott építési engedélyeket megvizsgálnánk, szinte mindig tervezői hanyagságot találnák a háttérben. Igen, a tervező felel azért is, hogy a megrendelőt eltérítse attól a szándékától, ami jogszabályokba ütközik. Az „el tudom intézni a hatóságnál” mentalitás elég sűrűn visszaüt.

 

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.