Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan A tervezés - ház tervezés, családi ház tervezés

A tervezés - ház tervezés, családi ház tervezés

A családi ház építése kezdődhet egy alkalmi ötletből kiindulva (de jó, hogy a nagymama kertes házban lakik és az unoka egész nap a jó levegőn játszhat) vagy valakinek már régen dédelgetett álma és saját ház. Akárhonnan is indul a folyamat, nagyon gondos tervezést igényel, hogy az elejétől a végéig egy sikeres projekt legyen és ne egy kudarcokkal teli, idegölő építkezés. Az első és legfontosabb az az, hogy nagyjából meghatározzuk, hogy milyen igényeket támasztunk a jövendő házunkkal kapcsolatosan. Manapság nagy divat először a technológiával foglalkozni (passzív házat szeretnék, nádtetős házat szeretnék stb...), de azt javaslom, hogy először a ház funkcióit találjuk ki. A családi ház működését tekintve soha nem egy olyan lakótelepi lakás, aminek van kertje. A lakótelepi lakások általában sok kompromisszummal épültek meg, azzal a célból, hogy gyorsan felépítve, viszonylag sok embernek biztosítsanak elfogadható életminőséget adó otthont. A családi háznak nem elfogadható életminőséget kell biztosítania, hanem pontosan azt, amit a vágyaink és a pénztárcánk megengednek.

Először tehát határozzuk meg a funkciókat, hogy milyen helyiségeket szeretnénk mindenképpen a jövendő házunkban tudni. Ehhez az kell, hogy gondoljuk végig az életünket, hogy milyen életritmusban élünk és milyen változások várhatóak a következő 15-20 évben. Egy családi ház nem az adott napon működik jól, hanem képes alkalmazkodni a későbbi változásokhoz is. Ilyen lehet például az, hogy ha a gyerekek már nagyobbak és várhatóan 5-6 éven belül önálló életet kezdenek, akár egy másik városban is. Ilyenkor jó lenne ha a gyerekek szobáját le lehetne választani a fűtési rendszerről, hogy a rezsi csökkenjen.

Írjuk össze, hogy milyen helyiségek azok, amikre szükségünk van. Egy jól működő lakásban az alábbiak kell benne lennie véleményem szerint: 

 • a megérkezéshez és az elinduláshoz szükséges egy jól használható előszoba. Ez olyan méretű, hogy egyszerre 2-3 ember fel tud benne öltözni úgy, hogy nem lökik fel egymást és elfér benne egy előszobafal vagy jobb esetben egy gardróbszekrény a kabátoknak, cipőknek. Egy olyan házba megérkezni, ahol kényelmesen le lehet tenni a kabátot, és a cipőt minden nagyobb tülekedés nélkül már egy más minőséget jelent, mint egy szűk lakótelepi előszoba.
 • Az előszobából talán legjobb a nappaliba megérkezni, hiszen itt zajlik a társasági élet, ha vendég jön akkor úgyis ide vezetjük be és nem feltétlenül szeretnénk a mosatlan edényeket is bemutatni neki a konyhában. A nappali szoba (vagy a lakás legalább egy nagyobb szobája) minimális mérete 17,00 m2 az érvényes előírások szerint. A nappalinak praktikus ha van kertkapcsolata és az se baj ha egy légtérben van az étkezővel.
 • Szükségünk van egy jól használható konyhára, amiből egy kamra is nyílik. A konyha legalább akkora, hogy a konyhai folyamat részeinek mind meglegyen a megfelelő helye, és emellett közlekedni is lehessen a helyiségben.
 • Gondoljuk ki hány szobára van szükségünk. Lehet a nappali is hálószoba, de vajon ezt szeretnénk? Kell-e dolgozó szoba és vendégszoba?
 • Kell egy jól használható fürdőszoba: legalább két mosakodópult, hogy a reggeli készülődés során ne kelljen várni sokat. Tusoló, (sarok)kád, fürdőszobaszekrény. Ezek jó ha elférnek.
 • Hány WC-re lesz szükségünk? Ha legalább 3 szoba van, egy külön wc helyiség mindenképpen kell a jelenleg hatályos előírások értelmében. Azonban jó ha van még ezen kívül egy, praktikus ha ez a fürdőszobában van. A külön wc helyiségbe jó ha elfér egy kézmosó, hogy a vendégnek ne kelljen a fürdőszobánkba is bemennie.

 • Kell-e gardrób vagy a szobákban lesznek a szekrények?

 • Háztartási helyiség mindenképpen szükséges szerintem. Ide mehet a fűtés gépészet, a mosó és szárító gép, a takarítószerek és legyen akkora hely, hogy soha többet ne kelljen összecsukni a vasalódeszkát. Jó ha kertkapcsolata van, mert nyáron a száradó ruhákat egyszerűen ki lehet teríteni a teraszra + ha vegyes tüzelésű kazánunk van, a szilárd tüzelőanyagot nem kell végigcipelni a lakás többi helyiségén.

 • Gépkocsi tároló kell-e vagy elég egy fedett beálló?

 • A kerti szerszámokat, egyéb lomokat is praktikus ha tudjuk valahol tárolni, erre alkalmas lehet a háztól távolabb álló melléképület, amit ki lehet egészíteni egy fatároló színnel is. Ne csináljunk lomtárat a kertünkből, egy ilyen kis szerszámos mindenképpen praktikus és hasznos. Lehet itt akár egy nyárikonyha is.

 • Ha az alap helyiségeket átgondoltuk, jöhetnek az esetleges extrák: konditerem, medence, télikert stb...ezzel gyakorlatilag össze is állítottunk egy tervezési programot, amivel az építész dolgát megkönnyítjük.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.