Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Terület

A terület a földfelszín egy bizonyos részének mennyiségi meghatározása, általában négyzetméterben kifejezve.

Építészeti szempontból meghatározható a telek, a beépítésre szánt és a beépített terület. Épület szempontjából külön kategóriába tartozik a telek felszínéből felhasznált felszín, valamint a hasznosítható élettér.

A terület egy adott épület esetén az épület sík felületeinek méretét jelöli, hivatalosan négyzetméterben kifejezve. Egy épület méretét ki lehet fejezni úgy, hogy a teljes terület kerül meghatározásra, ez a falak által körülhatárolt részt mutatja. Az ingatlan értéke szempontjából azonban a hasznos élettér mérete a meghatározó, mely lakhatás vagy más tevékenységek céljára felhasználható, tehát ebbe nem tartoznak bele a falak, valamint az 1,90 belmagasságnál alacsonyabb részek.

Építési telek esetében a terület fejezi ki az adott föld nagyságát, a teljes méretét, melyet a telekhatárok által bekerített részre vonatkoznak, szintén négyzetméterben meghatározva.

Gazdasági célra felhasználható földek esetében nem mindig négyzetméter a megfelelő mértékegység az adott terület méretének meghatározására, ilyen esetben általánosan elfogadott hektárban megadni a méreteket.

Akár lakás-, ház-, telek- vagy gazdasági célra használt földről van szó, annak területe erősen meghatározza az adott ingatlan piaci értékét. Ehhez még számos tényező is hozzájárul, mint például az elhelyezkedés, az épület állaga és kora stb.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerttervezés

  Információ a családi ház kertjének megtervezéséről

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.