Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Térkő, gépjármű beálló

Egyszer az egyik megrendelőm megkérdezte tőlem, hogy miért is kell garázs? Ugyanis elég drága épület szerkezet és miért építsen az autójának is egy házat. Lehet, hogy bolond beszéd, de van benne logika.

Egy mai háztartásban egynél több autó is lehet, és lehet, hogy egy kétállásos garázs megépítése helyett inkább a házra költik azt a pénzt. Meg a másik gyakorlati tapasztalat, hogy két autó szinte soha sem áll a garázsban, általában az egyik a szabadban van, mert állandóan jönnek-mennek vele.

Ilyen helyzetekre lehet jó megoldás egy fedett gépjármű beálló építése. Ennek nincs oldala, de teteje igen, hogy a csapadéktól és a napsütéstől védje az autót. Ha praktikus helyre építik, akkor még meg se kell ázni, amíg a beállótól a bejárati ajtóig ér az ember. Egy ilyen beálló mérete minimálisan 3*6 m legyen, mivel ez alá befér egy nagy kombi autó is és az ajtókat is ki tudjuk nyitni. Figyeljünk arra, hogy a tartó oszlopok (ha vannak) ne legyen az ajtónyitás útjában. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket a beállókat leginkább utólag építik a családi házhoz és az épület oldalfalához is rögzítik.

Kevés olyan fedett beálló készül, ami már az engedélyes tervnek is része és még kevesebb olyan, ami szabadon álló és nincs fedett kapcsolata a házzal. Figyelni kell arra, hogy az építési helyen belül kell ezeket elhelyezni, hiába tűnnek egyszerű szerkezetnek az oldalkertbe/előkertbe nem lóghat bele ezeknek a tartószerkezete. A szomszéd kerítéséhez rögzíteni meg abszolút nem szerencsés. A tartószerkezete általában fa vagy fém, míg a tetőfedés változatos lehet az átlátszó plexin át a hagyományos cserépfedésig. Cserép fedés esetén az alacsony hajlásszög jelenthet (nem áthidalhatatlan) problémát.

A térkő

Padozatnak javasolt a térkő, mint ahogy a ház körüli járdák, közlekedési útvonalak kialakításához is. A térkövet vagy kötötten, vagy kötés nélkül helyezik el. Ez utóbbi csak kisebb terhelésnek kitett helyeken jó megoldás. Kötött építési mód esetén a fugákhoz az ágyazathoz és a teherhordó réteghez egyaránt kötőanyag tartalmú anyag kerül felhasználásra. Ez manapság vízáteresztő tulajdonságú nagyszilárdságú habarcságy.

Általános rétegrendje a következő lehet: térkő (fugával), ágyazó réteg, teherhordó réteg (aljzatbeton) akár több is, fagymentesítő réteg, tömörített feltöltés, talaj. A térkő burkolatokon a repedések előbb-utóbb meg fognak jelenni, főleg ott ahol nagy terhelésnek vannak kitéve (pl. autóforgalom). Ezek magát a burkolatot nem károsítják és abból adódnak, hogy a térkő nem homogén anyag szerkezetű és az eltérő hőtágulás/zsugorodás miatt feszültség keletkezik az anyagokban.

Gépjármű forgalomnak kitett szakaszon minden esetben kötő építési móddal kell térkövezni, és az igénybevétel nagyságának és az időjárási hatásoknak ellenálló fugázó anyagot kell használni. Nem kötő építési mód esetén a térköveket pusztán homokba vagy rostált sóderágyba fektetik. Ilyenkor a fugakitöltések előbb-utóbb kikerülnek a térkövek közül, ha azokat nem pótolják, akkor a térkövek elmozdulnak.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.