Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Teraszok a ház körül

Egy családi ház legnagyobb előnye egy lakótelepi lakással szemben az, hogy közvetlen kertkapcsolatra van lehetőség. A tervezés során ezt figyelembe is szokták venni és a ház köré legalább egy teraszt is létesítenek. A teraszt fel lehet úgy fogni, mint egy, az épülethez tartozó helyiséget, ami kibővíti a teret.

Praktikus úgy elhelyezni, hogy az étkezőből könnyen ki lehessen tálalni, ha a család a szabadban szeretne étkezni. A terasz jó, ha részben fedett legalább, hogy esőben is használható legyen és akár fedett akár fedetlen az árnyékolásról is minden esetben gondoskodni kell. Ez lehet fixen telepített szerkezet, pl.: egy pergola, de lehet időszakosan felszerelt napvitorla is vagy napernyő.

Amikor jó az idő, akkor egy jól megtervezett családi házban az élet a szabadban zajlik javarészt és ennek elengedhetetlen feltétele egy jó terasz. A tájolása is fontos, hiszen a napos oldal felé kell, tegyük, egy északra tájolt, folyton árnyékban levő terasszal sokra nem megyünk.

Ha előre gondolkodunk, akkor a teraszunkat eltolható üvegfalas megoldással létesítjük, és egy külön fűtési kört is beépítünk. Így télen a teraszt egy mozdulattal télikertté lehet alakítani ahol nem fagynak el a növények és az „üvegkalitkában” elég napsütés esetén fűtés nélkül is kellemes hőmérséklet uralkodik. Ilyen esetben télen sem veszítjük el a természettel/kerttel való közvetlenebb kapcsolatot.

A terasz burkolata

A terasz burkolata lehet akár fa is, ez különösen mutatós akkor, ha pl.: egy jacuzzit is elhelyezünk. A kültéri burkolatokkal szemben általános elvárás az, hogy csúszásmentesnek, és az időjárás hatásainak ellenállónak kell lenniük. A burkolatoknak is és a felhasznált ragasztó/rögzítő anyagoknak egyaránt.

Néha az esztétikai szempontokat fel kell adjuk, mert nagy felületű teraszt dilatáció nélkül építeni ahhoz vezetne, hogy tönkremegy helyenként a burkolat. A fuga keresztmetszeteknek is minimum fél centiseknek kell lennie. A vízelvezetést a kellő lejtés biztosításával mindig meg kell oldani, továbbá burkolási munkát csak megfelelő időjárási körülmények közt megfelelően elkészített aljzaton szabad végezni.

A burkolatot terhelni csak a kötési/száradási idő eltelte után szabad, és vízszigetelő réteget minden esetben létesíteni kell alatta. Eltérő anyagú szerkezetek találkozásánál a fuga könnyen kirepedhet a hőmozgás okozta eltérő alakváltozás miatt, és itt a víz beszivároghat a burkoló lapok alá és megfagyva kárt okoz. Ezért a burkoló lapok alól is ki kell jutnia a víznek. Ez jó esetben párolgással megvalósul, de ha sok víz jut be, akkor gravitációs úton kell kivezetni, ezért fontos a megfelelő lejtésképzés.

Amennyiben szintkülönbség van a terasz és a rendezett terep szintje közt, úgy a leesés ellen korlátot kell létesíteni, de sokkal praktikusabb megoldás az, ha a terep szintjét hozzárendezzük egy kis rézsűvel a teraszhoz. Ekkor erre a rézsűre sziklakert vagy egyszerűen növények telepíthetők. A tervezéskor ne csak annyit foglalkozzunk a terasszal, hogy a helyét megtaláljuk, hanem alakítsuk ki, álmodjuk meg, hiszen ez lesz a házunk egyik dísze, ahol sok időt fogunk eltölteni. A fedett terasz kialakításánál figyelni kell arra, hogy a mögötte levő helyiséget árnyékolni fogja, ezért a természetes megvilágítás számításakor a helyiség előtt levő fedett terasz területével is számolni kell.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.