Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan A telekválasztás családi ház építéshez

A telekválasztás családi ház építéshez

A telekválasztás döntő fontosságú, egyrészt azért, mert igen jelentős költség, másrészt a telek adottságain nem tudunk változtatni. Szélesség, mélység, alapterület, domborzati viszonyok, vonatkozó építési előírások, szomszédok, tágabb környezet. Jó telek, amire igazán jó házat lehet tervezni kevés van és nagyon drágák. A többi esetben mindig valamiféle kompromisszumot vagyunk kénytelenek kötni. Hogy milyen telket választunk, jó esetben az dönti el, hogy miről vagyunk hajlandók lemondani.

A telekválasztás fontosabb szempontjai

 • mély fekvésű telket csak akkor válasszunk, ha a csapadékvíz elvezetés 100%-osan megoldott a tágabb környezetben is. Ezt megismerni nagyon könnyű, egy esős időszakot követő napokban járjuk be a környéket. Ha a kiválasztott telek helyén egy tavat látunk, felejtsük el. Ha az utcából lett folyó, ne béreljünk csónakot, hanem kulturáltan forduljunk vissza. Kivéve persze ha a saját mini Velencénket keressük. Akkor viszont vegyünk, vegyünk, vegyünk.
 • Milyen épületek vannak a telektömbben? Ez azért fontos, mert nagyon esélyes, hogy nekünk is valami hasonlót kell építenünk. Oldalhatáron álló, szabadon álló, utcafrontra épült, netalán ikres beépítés? Emeletes vagy földszintes épületek vannak? Magastetős vagy lapostetős?

  Egy telek beépíthetőségének a feltételeit az adott területre vonatkozó helyi építési szabályzat és szabályozási terv határozza meg az országos jogszabályokon kívül. Egy telek beépíthetőségéről az adott polgármesteri hivatalban az építéshatóság tud felvilágosítást adni. Ha van egy listánk a nekünk tetsző telkekről, menjünk be és kérdezzük meg az ügyintézőt. Az alábbi kérdéseket tegyük fel neki, ha magától nem mondaná: 
  • Hol van az építési hely? Azaz mennyi az előkert, oldalkert, hátsókert mérete.
  • A telek hány százaléka építhető be?
  • Milyen építménymagasságú épületek helyezhetők el?
  • Érinti-e régészeti lelőhely a telket? Ha igen, akkor az építési munkák előtt a régészek feltárják a lelőhelyet, és a költségeket az építtetőnek kell állnia. Ha találnak valamit, ami számukra érdekes, ezek horror költségek is lehetnek, akár több százezer forint.
  • Megosztható-e a telek? Ha valami nagy telket talál megfelelőnek, aminek a fele is elég, vonjon be még valakit, aki a jövendő szomszédja lesz, vegyék meg együtt a telket és osszák fel két részre. 
  • Hány lakás helyezhető el a telken? Ha később arra lenne szükség, tud-e a gyereke is arra a telekre építkezni…
    
 • Ha nincs burkolt út az utcában, tervezik-e? Ha nincs közüzemi szennyvízcsatorna, tervezik-e kiépíteni, ha igen mikor kb.? Ha igen, akkor számolnunk kell azzal, hogy közmű hozzájárulást kell fizessünk. 

 • Milyen közművek vannak az utcában, esetleg a telek előtt? Nagynyomású gázvezeték van-e a telek előtt? Ha van, annak nem örülünk, mert a védőtávolsága érintheti a telket. Nagyfeszültségű vezeték van-e a telek előtt vagy esetleg keresztül is megy a légvezeték? Ha igen, a védőtávolság miatt szintén nem szerencsés. Van-e repülőtér a közelben, és ha van, a leszállás/felszállás zónája a telek felett húzódik-e. Megy-e vasút a közelben? Esetleg van-e vasúti átjáró. A vasút az egy dolog, de az átjáróknál a vonatnak dudálnia kell. 

 • Van-e kb. 500 m-es körzetben ipari vagy gazdasági területnek kijelölt terület felhasználási egység? Ha igen, számoljunk azzal, hogy oda simán beköltözhet egy fémmegmunkáló kisvállalkozás, akik reggeltől estig flexelni fognak. Idegesítő egy idő után ez. Ha ez a zóna szélirányba esik, néha büdös is lehet a zaj mellett. 

 • Ha a telek előtt, mögött csatorna megy az kié? Ki tartja karban? Karbantartja-e? Nem túl kellemes dolog a nyári melegben berohadt mocsár mellett lakni. Erdőnél szintén ez a helyzet amennyiben a telek határos vele. Ha dombvidékre költöznénk és a telken kis patak megy át (őrségi telkekre jellemző ez főleg) a kis patakból nem lesz-e hegyi folyó néha amikor sok eső esik? 

 • Az engedélyezés előtt kell-e tervtanácsra vinni a tervet? Ha igen, készüljünk fel arra, hogy nem olyan színű és homlokzatú házat építünk, amilyen nekünk tetszik, hanem olyat, amit egy építészeti bizottság megfelelőnek talál. Kizárt dolog, hogy egy laikus ízlése megegyezzen a tervtanács ízlésével. Tervtanács köteles terv esetén az építész kiválasztása külön fontossággal bír, kivéve persze ha nem az a célunk, hogy a terv átdolgozások miatt összeszedjünk fél év csúszást az építkezésnél. 

 • Műemléki környezetben van-e a telek vagy része-e védett utcaképnek? Ebben az esetben is érvényes az, hogy különös gondossággal kell építészt választani. 

 • Nos, ha ezzel minddel tisztában vagyunk, akkor szelektáljuk ki azokat a telkeket, amelyek nem megfelelők, és a megmaradóknál tartsunk családilag terepszemlét. Pakoljuk fel anyut, nagyit, (anyóst ne!) a gyerekeket és a kutyát és autózzunk el az utca elejére, majd gyalog járjuk be a területet. Járjuk be hétköznap napközben és este, majd hétvégén napközben és este. Ha a leendő szomszéd vasárnap délben hobbi jelleggel fém megmunkál felejtsük el a telket. Ha szombat este nagy bandákban közlekednek arra a buliból hazatérők, szintén egy erős mínuszt húzzunk be a statisztikába. Nézzük meg az utcában mozgó embereket. Kb. olyan társaságot látunk, akiket el tudunk képzelni? Egy elöregedő utcáról van szó esetleg? Egy olyan utcáról, ahova szociális bérlakásokat épített az önkormányzat stb…? 

 • Fontos lehet még a telek várostól való távolsága és az esetleges állattartási lehetőségek. 

Mielőtt megvásárolnánk a telket, kérdezzük meg azt az építészt, aki jó eséllyel a házunkat fogja tervezni. Mondjuk el neki, hogy mi milyen szempontokat vettünk már figyelembe, tud-e még valamit hozzátenni. Ha ez a rész is rendben van, akkor vásároljunk.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.