Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Tégla

A tégla agyagból hasáb alakúra formált, keményre égetett építőelem, mely rendszerint a falazat fő anyagát képezi.

Ez az építőelem az emberiség legrégebb óta használt építőanyaga, több ezer évvel ezelőtt is már használták, azonban régen kicsit más volt az összetétele és az előállítása. A kialakulása kezdetén nem égetéssel, hanem szárítással készült, sok esetben kővel együtt került felhasználásra. Azonban az ókori rómaiak már égették az agyagot, mert rájöttek, hogy ezzel keményebb, tartósabb építőanyagot hozhatnak létre.

A tégla története

A tégla alakja és mérete a kezdeti időkben különböző volt, ám annak érdekében, hogy könnyebb legyen a beszerzése, felhasználása, szükség volt a szabványosításra. Egy-két évszázaddal ezelőtt már tömör és nagyméretű tégla került felhasználásra az építések során, melyeket gyárakban készítettek. Később ezt továbbfejlesztették, elsősorban a falak hőszigetelése miatt, így alakult ki a soklyukú ikersejt tégla. Ennek magassága kétszerese volt a tömör építőanyagénak, tehát az építkezés gazdaságosabb volt, a lyukak miatt pedig – kihasználva a levegő hőszigetelő képességét – az épületek üzemeltetése is gazdaságosabbá vált. Éppen ezért ez a típusú tégla nagyon sokáig volt használatban, sok helyen még ma is ebből épülnek a házak. Később ezt továbbfejlesztve elkészült a magasított tégla, mely még gazdaságosabb építkezést tett lehetővé.

Ezután folytatódtak a fejlesztések, ennek köszönhetően ma már különböző falazóelemek, falazóblokkok is használatban vannak, melyek azonban már nem tartoznak a hagyományos tégla kategóriájába.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.