Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Technikus

A technikus közép- vagy felsőfokú műszaki, de nem mérnöki képzettségű személy, aki tevékenységével segíti a munkafolyamatokat.

Építőiparban leggyakrabban építő-, építész-, épületgépész és magasépítő technikus közreműködése jellemző. Az ő tevékenységük révén az építkezés gyorsabbá, gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá válik. Az ellenőrzések biztonságot nyújtanak azzal kapcsolatban, hogy a technológiai kivitelezés pontosan az eredeti tervek szerint történik, a minőség az elvárásoknak megfelelő lesz.

A technikusok feladatai

A technikus részt vesz a tervezési folyamatban szerkesztőként, valamint a kivitelezés során ő végzi az előkészítéseket, kalkulációkat, ellenőrzési folyamatokat, elvégzi az adminisztrációt. A felmerülő hibák kijavítására javaslatokat dolgoz ki, majd erre költségszámításokat végez. Építkezés során a technikus a teljes munkálatot felügyeli.

Az építő- és építész technikus elsődleges feladata, hogy a kivitelezés során az építészmérnök terveit képviselje, hogy betartassa az előírásokat és szabványokat a munkálatokkal és az alapanyagokkal kapcsolatban egyaránt. Segítsen az irányításban, lebonyolításban, mindezt a mérnöki utasítások szerint. Ezenkívül a technikus szerzi be a hatósági engedélyeket, megszervezi az ideiglenes építményeket és az energiaellátást, valamint az összes szükséges erőforrást koordinálja.

Az épületgépész technikus előkészíti és irányítja a szerelési munkálatokat, majd megszervezi az üzembe helyezést, valamint elvégez minden tevékenységet, ami ezzel kapcsolatos (átadás-átvétel stb.). Megtervezi, irányítja a karbantartási és javítási feladatokat, mindezt új épület esetén, valamint átalakítási és korszerűsítési munkálatok esetén egyaránt. Ezen kívül elvégzi az ezekkel kapcsolatos adminisztrációt.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
  • Földgáz égetés nanotechnológiával

    A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

  • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

    2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

  • Növekedés az építőiparban

    A tavaszi hónapok építőipari statisztikai adatai bíztató számokat mutatnak. A növekedés már márciusban egy tized híján 10 % -kal haladta meg a tavalyi adatot, ezzel  2005 óta a legmagasabb eredményt produkálva.