Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Távirányító

A távirányító berendezéseket, használati eszközöket, elektromos készülékeket távvezérléssel működtető kapcsoló, melynek elterjedt a vezeték nélküli változata, amely rádiófrekvenciás alapon működik.

A távirányító révén működtethető funkciók egy épület esetében az intelligens ház fogalmát alapozták meg. A funkciók közül az automata garázskapunyitó volt az első, majd megjelentek a redőny és más árnyékolástechnikai rendszerek, melyek távirányítással voltak mozgathatók. Később elterjedtek az összetett rendszerek, amelyeknek legismertebb változata az volt, amikor egy helyről lekapcsolható volt a házban valamennyi villany. Másik gyakori megoldás volt, hogy a televízió bekapcsolásával legördült a redőny, tehát ebben az esetben a redőny távirányítója a televíziót működtető gomb volt.

A távirányító felhasználásához minden olyan felszerelést motorizálni kell, melyeket működtetni szeretnénk vele. Régebben ehhez át kellett vezetékezni az egész házat, ma már azonban ezt rádiófrekvenciás eszközzel is meg lehet oldani, ami sokkal egyszerűbbé teszi a kivitelezést.

Távirányító napjainkban

Napjainkban a távirányító készüléket gyakran kézi számítógépekkel, illetve falra szerelt érintőképernyőkkel helyettesítik, mivel ezek sokkal több lehetőséget hordoznak magukban. A távirányító típusa sokféle lehet, a legegyszerűbbtől a színes érintőkijelzősig. Közös nevezőjük, hogy lokálisan használhatók.

A távirányító funkció ma már kiterjeszthető a házon kívülre, akár több ezer kilométerről irányíthatók a házban található eszközök. Népszerű megoldás a fűtés vagy a klíma bekapcsolása sms-en keresztül, illetve az állapot lekérdezése. Ugyanez ma már interneten keresztül is megoldható. Az intelligens otthonok egyre több lehetőséget nyújtanak.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.