Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Talpgerenda

A talpgerenda az alap egyik típusa, más néven szalagalap. Méretezése leginkább a sávalaphoz hasonló, de hosszirányban hajlékony, talpfeszültsége változó, hosszirányban rugalmas ágyazású.

A talpgerenda anyaga

Anyaga vasbeton, olykor monolit vasbeton, célja a teherhordás, illetve a teherelosztás, az épület számára hosszirányú merevséget biztosít. Ez egy erősen vasalt, sávszerű gerenda, melyre legtöbbször pillérek kerülnek abból az okból, hogy gyengébb altalaj vagy egyéb erőtani tényezők esetén is megfelelő alapot nyújtsanak az építmény számára. Létezik ennek egy különleges változata is, melynek eltérő az alakja, ettől függetlenül a talpgerenda kategóriájába tartozik. Ez a körgyűrű alap, amely elsősorban toronyszerű épületek esetén szükséges.

A talpgerenda keresztmetszete általában téglalap, kivéve, amikor pillérekkel együtt kerül kialakításra, így együttesen tömbtámaszú tartót alkotnak. Ilyenkor szükséges, hogy a pillérekkel egyforma mértékben süllyedjen, ennek érdekében a talpgerenda alsó vágóéllel kerül kialakításra, amennyiben nincs lehetőség a talaj előzetes fellazítására. Ez akkor szükséges elsősorban, amikor a talpgerenda önálló sávalapként kerül kialakításra a pillérek között.

A talpgerenda elhelyezése

Az elhelyezés a főfalak mentén történik. Abban az esetben azonban, ha túl nagy a fesztáv, akkor válaszfal alapra is szükséges talpgerenda elhelyezése.

Méretezése leginkább a sávalap méretezéséhez hasonló, ám figyelembe kell venni a változó talpfeszültséget, mivel a talpgerenda hosszirányban hajlékony. Mivel a talpgerenda rugalmas ágyazású, a méretezése is megköveteli az ehhez szükséges számítási elveket.

Ajánlott cikkek
 • Alap

  Az épületek falszerkezete és alépítménye alatt elhelyezkedő, termőföldbe épített teherviselő szerkezet, amely az épület terheit elosztja és közvetíti a talajra.

 • Beton felületek javítása

  Információ a ház körüli beton felületek felújításáról

 • Fogadószint

  Részletes információ a fogadószintről.

 • Földszinti alapozás

  Részletes információ a földszinti alapozásról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Lemezalap

  Információ a lemezalapról, alapról. Építmények alapozási célját szolgáló vízszintes lemezszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Válaszfalak

  Információ a válaszfalak felépítéséről

Ajánlott hírek
 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.