Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Talajmechanikus

A talajmechanikus elvégzi a talajazonosító munkálatokat, megvizsgálja a talajok szilárdsági és mechanikai jellemzőit, ennek alapján talajmechanikai szakvéleményt készít, mely az engedélyeztetési és tervezési munkálatok során szükséges.

A talajmechanikus munkáját megelőzi a talajfúrás mintavétel, majd az ennek alapján kapott mintát megvizsgálja, számításokat végez, elsősorban arra vonatkozóan, hogy a talaj és az alaptest között fellépő erőtani hatások során milyen változások következnek be. Az így nyert adatok alapján tesz javaslatot az alapozás típusára és méretezésére.

Napjainkban megnövekedett a nagy kiterjedésű, jelentős terhelésű épületekre való igény, melyek tervezése minden esetben részletes talajmechanikai vizsgálatokat tesz szükségessé, melyeket a talajmechanikus végez el. Az ilyen épületek esetében szükség van a talajrétegződés és a talajfizikai paraméterek ismeretére.

A talajmechanikus vizsgálatának tárgya

A talajmechanikus alapvetően a talaj három alkotórészét (szilárd anyag, víz, levegő) állítja megfelelő viszonyba egymással. Ennek alapján a talajmechanikus megméri a hézagtérfogatot és a hézagtényezőket, aminek révén megfelelő műszerek alkalmazásával kiszámítható a relatív tömörség, a relatív nedvesség, valamint a térfogatsúly.

A kapott adatok alapján a talajmechanikus kiszámítja, hogy terhelés hatására hogyan változnak meg a talajfizikai jellemzők, tehát a víztartalom, a térfogatsúly és a tömörödő talaj vízáteresztő képessége. Az épületek függőlegesen terhelik a talajt, ezért a talajmechanikus olyan műszereket használ, ahol a nyomás alá helyezett talajminta oldalkitérését mérni lehet. Ennek alapján kiszámítható az alapozás technológiája és mérete annak érdekében, hogy az épület megfelelő stabilitással rendelkezzen.

Ajánlott cikkek