Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Talajfúrás, mintavétel

A talajfúrás mintavétel a talajmechanikai vizsgálatokhoz szükséges folyamat, olyan épületek előkészületeinél szükséges, ahol a talajmechanikai szakvélemény az engedélyezési tervdokumentáció részét képezi.

A talajmechanikai szakvélemény, illetve a vizsgálat célja, hogy pontosan megállapítható legyen a leendő épület helyén a talaj összetétele. Ennek alapján számítják ki teherbírását, valamint határozzák meg az építési lehetőségeket. Ez függ a talajvíz szintjétől, a rétegződéstől, amely adatok csak talajfúrás mintavétel révén állapíthatók meg bolygatatlan és precíz formában.

Talajfúrás, mintavétel szükségessége 

Néhány esetben a talajmechanikai szakvélemény, a talajfúrás mintavétel szükségességét nem az építtető állapítja meg, hanem rendelet alapján kötelező. Ilyen eset, amikor a leendő építménynek négy vagy annál több szintje van (pinceszint is beleszámít), amikor tíz méternél magasabb a leendő épület, amikor az alapterület nagyobb 1000 négyzetméternél, valamint amikor 7 méternél nagyobb a szerkezeti fesztáv. Ezekben az esetekben mindig szükséges a talajfúrás mintavétel, valamint ennek alapján a talajmechanikai vizsgálat.

Vannak esetek, amikor a talajfúrás mintavétel, tehát a talajmechanikai vizsgálat szükségessége nem kötelező, de erősen ajánlott. Ilyen esetek lehetnek, amikor a leendő épület körüli építményeken egyértelmű jelek utalnak arra, hogy talajproblémák vannak. Amikor a környező épületek nincsenek alápincézve, akkor is hiányos ismeretek vannak a talajvíz szintjéről, ami talajfúrás mintavételt tesz szükségessé. Vannak olyan ingatlanok, melyek a közelmúltban kerültek feltöltésre, ott is erősen ajánlott a talajfúrás mintavétel annak érdekében, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre a talaj szerkezetéről.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.