Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Takarító

A takarító felelős azért, hogy elkészülte után az építményt megfelelően esztétikus, tiszta állapotban adják át.

Bizonyos mértékben a szakemberek feladata, hogy az egyes munkafázisok után olyan állapotban hagyják maguk után a területet, ami viszonylag tisztának nevezhető, különös tekintettel az olyan szennyeződésekre, melyek megköthetnek, tehát eltávolításuk a későbbiekben akár kárt is okozhat a felületekben. Amennyiben a szakemberek erre megfelelően odafigyelnek, akkor a takarító feladata csupán a piperetakarítás, amikor az épület teljes mértékben elkészült. Annak érdekében, hogy ez valóban így történjen, normál esetben az építésvezető a részfeladatok átadásakor külön figyelmet fordít erre a tényezőre.

A takarító feladata

A takarító feladata, hogy a helyszínen maradt hulladékot eltávolítsa, am jó esetben már nem igényel újabb konténereket vagy szállítóeszközt.

A takarító elsődleges feladata a beltéren keletkezett nagy mennyiségű por eltávolítása, valamint a felületeken lévő esetleges festékmaradványok, egyéb anyagok maradványainak eltávolítása. Ezenkívül a takarító gondoskodik arról, hogy az épület körül feltakarítsa az alapanyag- és segédanyag-maradványokat, az ott maradt hulladékokat, ezáltal esztétikus és tiszta környezetet hozzon létre az épület átadásának időpontjára.

Abban az esetben, ha az építésvezető elegendő figyelmet fordít arra, hogy a szakemberek tisztán dolgozzanak, akkor a takarító mindössze a portalanítást, felmosást, szaniterek és csempe lemosását végzi el (amennyiben ez szükséges), továbbá a takarító kültéren elvégzi a terasz, lépcsők, kapubeállók letakarítását.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.