Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Takarékos üzemeltetés

Egy nagyobb épület, pl. egy társasház esetében az épület üzemeltetés felelőse a közös képviseletet ellátó személy vagy vállalkozás. A saját házunkban viszont nem mutogathatunk senkire, és első körben a felmerülő problémákat magunknak kell megoldani. A lehetséges hibaforrások kizárása ott kezdődik, hogy a házat gondosan megterveztetjük és a kivitelezés is a terveknek megfelelően és kellő minőségben zajlik.

Ha már működik egy ház, akkor a fenntartása a napi rutin része és nem idegőrlő tevékenység jobb esetben. A takarékos üzemeltetés részben abból áll, hogy valóban a lehető legkevesebb pénzt költjük el erre a célra, de annyit mindenképpen amennyit muszáj. A másik oldala pedig az, hogy a hétvégéink nagy részét nem ez a tevékenység foglalja le, hanem élvezzük a családi ház nyújtotta lehetőségeket.

Arra kell törekedni, hogy ne mi legyünk a házért, hanem a ház épüljön és működjön értünk. Az épület üzemeltetéshez egy családi ház esetében általában az alábbi témakörök tartoznak:

-          őrzés-védelem: Ezt egy jól kitalált aktív és passzív elemeket egyaránt tartalmazó vagyonvédelmi rendszerrel és egy a csengő és riasztó szerepét betöltő kutyával kellő módon megoldhatjuk. Erre sem időt sem túl sok pénzt nem kell áldozzunk a kiépülés után.

 • takarítás: én személy szerint a takarító nénire szavazok, mert órabérben valószínű kevesebbet kér, mint amennyit a családi ház tulajdonosa keres és 30-40 év rutinjával sem tud versenyezni egyetlen fiatal háziasszony sem. Így ezt is meg tudjuk oldani költség és idő hatékonyan. Egyszer utána számoltam, hogy egy házat a tulajdonosnak takarítani olyan esetben ahol a család felnőtt tagjai dolgoznak tisztára veszteséges üzemeltetési megoldás.
   
 • karbantartás: a beépített berendezéseink a rendszeres karbantartás hiányában pénztemető berendezésekké képesek alakulni. Ezt így nem írják le sehol a használati utasításban, de így van. Okos és előrelátó házigazda/háziasszony ezt vezeti egy Excel táblában, hogy melyik nagy értékű berendezést mikor vásárolták/szerelték be és mikor van a tervezett karbantartás ideje. Ez kicsit hülyén hangzik, de már rövidtávon is megtérülhet.

A takarékos épületüzemeltetéshez hozzátartozik az, hogy a beépített berendezéseinket optimálisan használjuk és legyen bennünk egyfajta pénztárca kímélő gondolkodás. Ez egyben a magunk szintjén a környezetvédelemhez is hozzájárul. Egy energia hatékonyan működtetett épület kevesebb szennyező anyagot bocsát ki, és az üzemeltetéséhez is kevesebb energia szükséges. Csak a rend kedvéért vannak ma már szinte zéró emissziós épületek, ahol szinte minden keletkező hulladékot újrahasznosítanak és az energia ellátó rendszerei is függetlenek a közüzemi hálózatoktól.

További ötletek a takarékos üzemeltetéshez

A takarékos üzemeltetéshez néhány tipp a fűtés kivételével:

 • Takarékoskodjunk a vízzel olyan módon, hogy tusolunk, és nem kádban fürdünk.
 • Ne folyóvízben mosogassunk.
 • A vízmelegítő hőfokszabályzóját semmiképpen ne állítsuk 65 Celsius foknál magasabb értékre, mivel itt már túl nagy lenne a hőveszteség és a vízkőképződés.
 • A fűtőcső hálózatot is vízkő mentesítsük, mivel a lerakódások csökkentik a hatásfokot.
 • A főzéssel is nagyon sokat sprólohatunk, főleg ha rendeljünk az ételt valahonnan. Amúgy ezt aki utána számolt belátja, hogy nem rossz megoldás. Előkészületek, bevásárlás, főzés, mosogatás, oda a délelőtt és a kora délután. De ha főzünk mégis otthon, akkor legyen egy jó sütőnk, aminek pontosan záródik az ajtaja. Az étel elkészülte előtt 8-10 perccel már ki is lehet kapcsolni, a benne levő meleg még elég ahhoz, hogy kész legyen az étel. Ha a gázon az víz már forr, takarékra lehet tenni, mert nem szükséges tovább melegíteni, magasabb hőmérséklete úgysem lesz hagyományos edényben. Feleslegesen ne égessük a villanyt.
 • Nagy divat manapság, hogy cseréljünk energiatakarékos izzóra vagy led világításra. A cikk írója nincs meggyőződve arról, hogy ezek a megoldások feltétlen jók. Maximum akkor, ha fényerő veszteség nélkül minden izzó a maximális élettartamán át világít. Egy-egy rossz foglalat, hibás berendezés miatt a korszerű izzók is beadhatják a kulcsot és máris nem vagyunk költséghatékonyak. Talán akkor ez lesz jó alternatíva, ha a korszerű izzók, világítási rendszerek ára jelentősen csökkenni fog.
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.