Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szikkasztó

A szikkasztó az épület körül összegyűlő csapadékvíz tárolására alkalmas föld alatti tároló, melyből azután a víznek van ideje elszivárogni, hogy a talaj képes legyen normál tempóban felvenni.

Régebben a szikkasztó föld alatt kialakított üreg volt, melyet kavicsréteggel és szűrővel béleltek ki. Ez biztosította, hogy a csapadékvíz ne szivárogjon túl gyorsan, hanem csak olyan mértékben, amennyit a talaj képes felvenni anélkül, hogy fellazulna. Ma már főként előre gyártott szikkasztó aknákat, szikkasztó blokkokat építenek be, amelyek gazdaságosak és könnyen mozgathatók.

A szikkasztó helye

A csapadékvíz elvezetése nagyon fontos, ennek hiányában rongálódhat a ház szerkezete, a talaj szerkezetében is problémák léphetnek fel. Mivel a kiépített esővíz csatornák hazánkban még igen korlátozottak, ezért a föld alatt kialakított szikkasztó az egyetlen ésszerű lehetőség ennek a problémának a megoldására. A csapadékvíz elvezetését gondosan meg kell tervezni, hiszen napjainkban a ház körül nagyon sok a burkolt felület – ebből adódóan vízzáró réteg –, ami minden esetben módosítja a természetes vízelfolyást, esetenként erősen megrongálhatja a ház szerkezetét. Éppen ezért a szikkasztó kialakítása olyan területen kell elvégezni, hogy elegendő távolságra legyen az épülettől ahhoz, hogy az építmény állékonyságát és használatát ne veszélyeztesse. Ez általában 4-6 méter távolságot jelent, de ez erősen függ az adott talaj összetételétől, annak vízfelvevő képességétől.

A modern kialakítású szikkasztó blokkok teherbírása sokkal nagyobb, mint a hagyományos föld alatti gödröké, ebből adódóan akár parkoló alá is telepíthetők.

Ajánlott referenciák
Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Bádogos

  Fémlemez munkák előregyártásának és helyszíni kivitelezésének szakembere.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.