Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szigetelő

Szigetelő szakember végzi a tetőszigetelést, annak vízszigetelését, hőszigetelését. Az egyéb szigetelési feladatokat a többi szakma foglalja magában.

A szigetelés három típust foglal magában, a hőszigetelést, a vízszigetelést, valamint a hangszigetelést. Ezek közül az építmény állagának megóvása és az üzemeltetés gazdaságossága szempontjából jelentős szerepe van a hőszigetelésnek és a vízszigetelésnek. Az alkalmazási terület függvénye, hogy melyik a szigetelő szakember feladata.

Vízszigetelés kerül az alapokhoz, a pinceszinten, a tetőknél (kiemelten fontos a lapostető), teraszoknál, valamint beltérben a vizes helyiségek burkolata alá. A burkolat alá kerülő kenhető vízszigetelés biztosítása nem a szigetelő, sokkal inkább a burkoló feladata. A külső vízszigetelés anyaga lehet bitumenes lemez vagy műanyag.

A szigetelő fő feladata

A szigetelő nagyon fontos feladata a hőszigetelés biztosítása, melyek terület szerint a lábazatnál, a homlokzaton és a tetőtérben kapnak helyet. Alapanyag szerint ezek lehetnek polisztirol lemezek, üveggyapot, kőzetgyapot, valamint kombinált anyagok.

A hangszigetelés nem tartozik a szigetelő szakember feladatai közé, nem csak azért, mert főként társasházakban van rá szükség, sokkal inkább azért, mert napjainkban ezek a rendszerek már a falazóelemekbe kerülnek beépítésre, ezek a hanggátló téglák.

A szigetelő elsődleges feladata, hogy oly módon tervezze meg – alkalmazási területtől függően – a szigetelést, hogy az építmény hőátbocsátása a lehető legalacsonyabb legyen, továbbá a csapadékvíz, talajvíz ne hatolhasson be a szerkezeti elemekbe. Ebből adódóan a szigetelő munkájának minősége határozza meg bizonyos mértékben, hogy mennyire lesz tartós és üzemeltetés szempontjából gazdaságos az adott építmény.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.