Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szigetelés

A szigetelés lehet külső vagy belső, alkalmazható talajpára, talajvíz, talajnedvesség, illetve csapadék ellen, továbbá épületen belül használt víz ellen. További szükséges felhasználási területe a hőmérséklet-ingadozások (túlzott lehűlés vagy felmelegedés), valamint hanghatások kiküszöbölése.

A szigetelés célja

A szigetelés célja minden esetben két fontos tényezőt foglal magában, egyrészt az épület szerkezeti állagának megóvását, másrészt az épület üzemeltetési költségeinek csökkentését (fűtési és hűtési költségek).

Egy épület tekintetében már az építkezés folyamán szükséges valamilyen mértékű szigetelés, ám régebbi épületek esetén is van lehetőség utólagos megoldásokra.

Talajvíz és talajnedvesség ellen az alapozás során szükséges az ehhez legmegfelelőbb szigetelés kialakítása. Csapadék ellen a tető tervezésekor választják meg a leghatékonyabb módszert, mely elsősorban a tető kialakítási módjától függ. Belső vízhasználat esetén napjainkban a burkolás előtti fázisban kerül fel a kenhető műanyag szigetelés, mely megakadályozza a víz beszivárgását az épület szerkezetébe.

A hőmérséklet-ingadozásból adódó problémákra a megoldást elsősorban a megfelelő nyílászárók beépítése jelenti, hiszen ez nagymértékben meghatározza a hőátbocsátási képességet. Ezenkívül a homlokzati szigetelés is meghatározó a hőmérséklet szempontjából. Óriási előnye, hogy utólag is elvégezhető egy épületen.

A zajszűrés mértéke is elsősorban attól függ, hogy az ablakok, ajtók mennyire illeszkednek pontosan, és az ezzel kapcsolatos szigetelés módozatok mennyire hatékonyak. Ez az egyik célja (hőátbocsátás csökkentése mellett) a purhab használatának ablakok és ajtók beépítése során.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.