Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szerelt lépcsők

Az épületen belüli lépcsőkre talán a legjobb megoldás az, ha szerelt lépcsőt készítünk vagy készíttetünk.

Egy szép, szerelt lépcső nem csak lépcső, hanem belső dizájn elem is, a lakás dísze. A lépcső formáját általában a rendelkezésre álló hely határozza meg egy családi ház esetében, amúgy erre megkötés nincs. Lehet egykarú és akár csigalépcső is. Régebben gyakori volt a helyszínen zsaluzott és öntött monolit vasbeton szerkezetű lépcső, de ez nem túl elegáns és finom megoldás ma már.

A szerelt lépcsők beépítése

A lépcsőknek tartós szerkezeteknek kell lenniük, általában a ház élettartamával megegyező ideig kell bírniuk a terheléseket. Minden lépcső kivitelezés a pontos lépcsőszerkesztéssel kezdődik. Ez a tervező felelőssége, hogy az adott helyre a lépcső beépíthető legyen és megfeleljen a mindenkor jogszabályi követelményeknek. A szerelt lépcsőket vasvázra, önhordó szerkezetre, betonra vagy favázra lehet szerelni. Ezeket a tartószerkezeteket a statikai kiviteli tervben kell meghatározni, hogy elbírják a kívánt terhelést. A szerelt lépcsőknél a vázszerkezetre szerelik fel (pl.: egyenes gerincű lépcső esetén) vagy magát a vázszerkezetet borítják.

A lépcsőfokok borítása lehet , műkő, ragasztott faszelvények és akár acél is. A lépcsőnek egyszerre szerkezeti és biztonsági eleme a lépcsőkorlát. Ennek felszerelése kötelező ott, ahol a leesés veszélye fennáll, (háromnál több lépcsőfok esetén) megtervezése az építész feladata. A használatbavételi engedélyezési eljárás során az építéshatóságnak kötelező vizsgálnia, hogy a korlát megvalósult-e. Amennyiben nem, úgy addig nem fogják megadni a használatbavételi engedélyt. A korlát minimális magassága 80 cm, de ez elég kevés inkább 90 cm-1,0 m-es korlátok szoktak épülni. Hogy a gyerekek ne férjenek el a korlát rácsozata közt, ezért max. 12 cm-es lehet pl.: a rácsozat osztása. A korlátot nem létraszerűen kell kialakítani, hogy arra felmászni ne lehessen.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kútásó

  Kézi ásási technikával víznyerő vagy más építési célú kutakat készít.

 • Monolit beton szerkezetek

  Információ a monolit beton szerkezetekről

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.