Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szellőztetés, klíma

A szellőztetésre nincs gondunk akkor ha a családi házunk nem kellően légtömör és a nyílászárók rossz illesztésein, csőáttöréseken akár kisebb madarak is bejutnak a házba. A jó ablakainkba építhetünk résszellőzőt, ezzel kvázi létrehozva a régi rossz faablakoknál meglevő természetes szellőztető hatást. Szellőztethetünk még egyes helyiségeket kis elszívó ventilátorokkal, ezekre egy belsőteres WC esetében valljuk be szükség is van. Ezek a hagyományos szellőztetési módok nem túl megbízhatóak, emberfüggők és nem energia hatékonyak.

Egy fokkal jobb megoldás az elszívó ventilátor alkalmazása. Ez úgy működik, hogy egy központi helyre egy nagy teljesítményű ventilátort szerelnek, ami ha bekapcsol (akár időkapcsolóval is vezérelhető), akkor légnyomás különbséget hoz létre a külső és a belső tér közt és az ablakba épített résszellőzőkön keresztül levegőt szív a lakásba. A bűzös, gőzös levegőjű helyiségekben külön-külön is alkalmazható elszívó ventilátor, ekkor a központi elszívó nem viszi keresztül a lakáson a konyhai illatokat. Ez a szellőztetési mód már megbízható, hiszen időkapcsolóval vezéreljük a gépészetet, de még mindig nem energia hatékony.

A hővisszanyerős szellőztetés

Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki a hővisszanyerős szellőző rendszert. Ez nem csak a passzív házak köztelező eleme, hanem javasoljuk minden modern épületbe beépíteni. A fűtési energiában akár 30%-os megtakarítást is el lehet érni ha ezt használjuk, bár a kiépítése pénzbe kerül. Viszont nem kell annyi bukó-nyíló ablak sem, a fix ablak pedig olcsóbb és a fűtési rendszert sem kell túlméretezni. Tehát nem csak az üzemeltetés során térül meg ez a rendszer, hanem már a kiépítése során is visszahoz valamit az árából. Működésére jellemző az, hogy egy 90% hatásfokkal működő hővisszanyerős szellőző a kinti levegőt, amit beszív, 1-2 Celsius fok különbséggel a benti levegő hőmérsékletére melegíti fel, tehát alig kell valamit fűteni a szellőztetés után. Egy jól kiépített, gépészetileg megfelelően méretezett szellőztető rendszer a penészesedéstől is végi a házat. Utólagos beépítése is javasolt már penészedő épületekbe.

Éjszakai szellőztető

A szellőztetés egyik érdekes megoldása az éjszakai szellőztető rendszer. Ennek leginkább nyáron van jelentősége, amikor hangszigetelt csatornákon át az éjszakai hűvösebb levegőt szívja be az épületbe, ezáltal hűt a belső hőmérsékleten 4-5 fokot, mindezt a klíma bekapcsolása nélkül oldja meg ez a rendszer. Szintén klíma nélküli megoldás az épület hűtésére (és fűtésére is) a geotermikus megoldás. Ennek az elve az, hogy ha a levegőt megfelelően hosszú csatornán áramoltatjuk a föld alatt, akkor az fel fogja venni az ott uralkodó szinte teljesen állandó hőmérsékletet, ami kb. 15 fok. Van olyan megoldás is, amikor nem levegő áramlik a csövekben, hanem víz és a hőátadás a levegőnek egy hőcserélőn keresztül történik. Ez nagyon energia hatékony megoldás mind a hűtésre mind a fűtésre.

Amennyiben ezek a fentebb leírt alternatív hűtési megoldások nem állnak rendelkezésre, úgy klímázni kell a lakást a nyári felmelegedés elkerülésére. Persze egy jól megtervezett, kellően árnyékolt épület esetében kevesebb klíma kell, míg egy tetőtéri helyiségben több. A klímaberendezés lehet központi is és lehet helyiségenként 1-1 kültéri egységgel megoldott. Általánosan elmondható, hogy ha már házat építünk akkor terveztessük meg a klímaberendezés helyét, és a kültéri egységeket. Ezeket sokan a telekhatáron álló falra teszik, ilyet nem lehet, a szomszédos ingatlanra ezek nem lóghatnak át. Akkor tegyük inkább a tetőfelületre a kültéri egységet, oda szabad. Inverteres klímát válasszunk, ez a korszerű megoldás jelenleg. Csendesebb, keveset áramot fogyaszt és nincs nagy induló áramfelvétele. A klímát évente szakemberre tisztíttassuk ki, mert a vizes környezet jó táptalaja a különböző baktériumoknak, amelyek a befúváskor bekerülnek a ház légterébe.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.