Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Szakértő

Kellően tájékozott, hozzáértő személy, aki egy adott szakterülettel kapcsolatban szakvélemény nyilvánítására jogosult.

Egyetlen területen belül is számos ágazat létezik, minden egyes ágazat esetében speciális tudással rendelkező szakértő közreműködése szükséges, aki szakvéleményét jogszabályi meghatározásokkal, szabványokkal, illetve szakmai normatívákkal támasztja alá.

Leggyakoribb területek, ahol hivatalos szakértő szükséges, az orvosi, a jogi és az építőipari terület, valamint minden olyan további terület, mely az emberek egészségére, épségére és emberi jogaira közvetlen hatással lehet.

A szakértő feladatai az építőiparban

Építőipar területén a szakvéleményezés minden esetben vizsgálatokkal kezdődik, melyek kiterjedhetnek az építés teljes folyamatára a tervezéstől a kivitelezésig, beleértve a hatósági eljárásokat is. Ezenkívül szakértő vizsgálatára van szükség abban az esetben is, ha az adott épület működtetése során műszaki vagy gazdasági kérdések, illetve hibák merülnek fel. Ilyen hibák lehetnek a tartószerkezeti meghibásodások, épületgépészeti meghibásodások, valamint épületvillamossági meghibásodások. A hibák típusától függően építészeti vagy geotechnikai szakértő közreműködésére van szükség.

Tartószerkezeti meghibásodás esetén a szakértő feltárja a tényeket, hogy az adott hiba különböző talajproblémákra, geotechnikai okokra, illetve alapozási hibákra vezethető vissza, mindezt költségvizsgálattal együtt. A szakvéleményezés magában foglalja a javítási munkálatok meghatározását is.

Az építészeti szakértő hatásköre

Az építészeti szakértő ellenőrzési hatáskörébe tartozik minden építőmesteri és szakipari munkálat a tervezéstől a teljes kivitelezésig, melybe a hatósági munka vizsgálata is beletartozik építésjogi szempontból. A teljes állapotvizsgálat, kárérték-meghatározás és az ingatlanforgalmi szakkérdések is helyet kapnak a szakértő vizsgálataiban, véleményezésében.

Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Kandalló

  Lakóhelyiségben elhelyezett, tűztérrel, kéménnyel rendelkező fűtés célját szolgáló tüzelőberendezés.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Mihez nem kell engedély

  Információ arról, hogy mihez nem kell építési engedély

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Parkoló

  Gépjármű, vagy gépjárművek elhelyezésére szolgáló, kültéri vagy akár épületben kialakított terület.

 • Talajfúrás, mintavétel

  Talajból történő mintavétel célját szolgáló talajfúrást készít.

 • Technikus

  Épületek építésével kapcsolatban műszaki feladatokat ellátó középfokú végzettségű szakember

 • Tervező

  Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.