Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan A szakemberek és kiválasztásuk

A szakemberek és kiválasztásuk

Laikusként elindítani egy építési folyamatot nagyon nehéz döntés. Laikusként a kivitelezésbe belevágni felelőtlenség. Olyan manapság a mesében van leginkább, hogy a család egy emberként összefogva minden nagyobb gond és probléma nélkül felépít egy házat, amiben aztán boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Leginkább az első álom az építésfelügyeleti ellenőrzésen foszlik szét, amikor az építésfelügyelő elkezdi kérdezgetni, hogy kik is dolgoznak itt, és ha nem közeli hozzátartozók, miért nincs munkaszerződésük, miért nem tartják be a munkavédelmi szabályokat, készült-e próbakocka az alaphoz felhasznált helyszíni keverésű betonból stb…

Építkezés szakemberekkel

A következő –már sokkal jobb- szint, amikor szakemberek végzik az építési munkát és a tulaj szervez meg mindent. Itt kellő számú idegsejt elpusztításával (némi idegeskedéssel) felépíthető egy ház. Vagy jó lesz vagy nem, vagy lesz garanciális javítás vagy nem, de van rá esély, hogy olyan házat a kap a megrendelő, ami nagyjából szakszerű. Persze lehet benne fél év csúszás, mert a mester épp nem ér rá, de ettől „szép”.

Esetleg dönthet úgy az építtető, hogy megbíz egy, azaz egy embert (céget), aki kvázi projekt managerként viszi a kivitelezést. Pusztuljanak az ő idegsejtjei, és fizessen kötbért, ha nem végez határidőre. Ez kényelmes, jogilag szerződésekkel körülbástyázható, és ha megfelelő a cég, akit megbízunk a teljes lebonyolítással még az esetleges javításokra is van kapacitás. Ez a módszer olyan „európai” és távol áll a gányolástól meg az ügyeskedéstől. A cikk írója emellé tenné le a voksát.

 

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.