Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan A statikus tervező, statikus mérnök, statikus szakvélemény

A statikus tervező, statikus mérnök, statikus szakvélemény

Minden családi háznak van egy építész tervezője. A jogszabályban meghatározott esetekben szükséges statikus tervező közreműködése is. Akár alapozási tervre van szükség az építési engedélyezési eljáráshoz, akár tartószerkezeti műszaki leírásra, a statikus tervező bevonása nem kerülhető meg ezekben az esetekben.

Vajon szükséges-e statikus tervezőt bevonni az építési engedélyes tervdokumentáció elkészítésébe?

A válasz mindenképpen igen, még akkor is ha a jogszabályok nem teszik ezt kötelezővé az adott esetben. Ugyanis a statikus az épület tartószerkezeteivel foglalkozik, azokat méretezi. Minden tartószerkezeti változtatás építési engedély módosításhoz kötött. Tehát rossz az, ha a kiviteli tervek készítése során derül ki, hogy mélyebb/szélesebb alap kell, egy-egy pillér nem falazható ki téglából csak vasbetonból építhető meg, a fedélszék más szerkezetet kíván stb… Ha már az engedélyes terv készítésének fázisába belevon az építész egy statikust, akkor ezek a problémák elkerülhetők. És az építész oda, ahol kicsit is véleményes egy szerkezet bevonná a statikust, javaslom, hogy fizessük ki azt a pár tízezer forint plusz költséget, amivel esetleg a kivitelezés során százezreket spórolhatunk.

A kiviteli tervek készítése során pedig a tartószerkezeti terv elkerülhetetlen. Alapozási terv, vasbeton szerkezetek méretezése, vasalás meghatározása, födémgerenda kiosztás, fedélszék méretezés… ezek mind a tartószerkezeti terv részei és fontosak ahhoz, hogy állékony, szerkezetileg stabil házunk legyen.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.