Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Sitt és szemét kezelése

Az építkezés során a keletkező sittet (építési törmelék, hulladék anyagok) nem helyezhetjük el a kommunális lerakókban, a szemeteskocsi nem fogja elvinni a téglatörmeléket. Az építési/bontási hulladékot minden esetben külön konténerekben gyűjtsük és szállítassuk el.

Az építési tevékenység befejezését követően, a használatbavételi engedély kézhezvételét követő harminc napon belül – a külön jogszabályban meghatározott minőségű és mennyiségű hulladék keletkezése esetén – kötelesek vagyunk elkészíteni az építési tevékenység során ténylegesen keletkezett hulladékról az előírt építési hulladék nyilvántartó lapot, melyet a környezetvédelmi hatósághoz kell benyújtani. Ilyen tervlapot még az építési engedélyhez is mellékelni kell, amiben nyilatkozunk arról, hogy elér e bizonyos mennyiséget a keletkező hulladék. Ha igen, akkor részletes adatlapot is mellékelni kell. Külön sorokban kell megadni a kitermelt talaj, a betontörmelék, a fa- és fémhulladék mennyiségét. Ennek meghatározása a tervező feladata az engedélyezési eljárás során.

Tehát a felelősségünk nem szűnik meg ott, hogy egy arra megfelelő eszközzel rendelkező vállalkozóval elszállíttatjuk a sittet és az egyéb építés közben keletkező szemetet.Meg kell győződnünk arról, hogy ez kijelölt lerakóba/feldolgozóba kerül és erről az igazolást minden esetben kérjük el attól, aki elszállította. Az építési hulladékot tovább hasznosítják, ezért anyaguknak megfelelően elkülönítetten kell gyűjteni/tárolni. Az építési törmelék közt lehetnek veszélyes anyagok is, ezek különösen régebbi épületek bontásakor fordulnak elő, pl.: azbeszt tartalmú pala. Ezeket is el kell szállítani természetesen, de a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályok szerint.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.