Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Riasztószerelő

A riasztószerelő végzi el a különböző rendeltetésű riasztó készülékek beépítését, melyeknek célja lehet biztonságtechnikai, betörésvédelmi, tűz-, gáz-, vízriasztó.

A riasztók típusai igen széles skálán mozognak. Ezek közül legtöbbször a riasztószerelő segít kiválasztani a felhasználó számára azt a típust, amely a célnak és az igényeknek leginkább megfelel.

A betörésvédelmi riasztó rendszerek között vannak vezetékes riasztórendszerek, vezeték nélküli riasztórendszerek, valamint kültéri héjvédelmi riasztórendszerek. Ezeknek a rendszereknek a telepítése minden esetben megfelelő elektromos hálózat meglétét követeli meg. Új épület esetén legtöbbször a riasztószerelő a villanyszerelőkkel együttműködve végzi el a megfelelő környezet kialakítását a riasztó beépítése előtt.

A riasztószerelő feladatai

A riasztószerelő végzi el a riasztóhoz szükséges vezetékezést, az érzékelők felhelyezését, a kezelőpanelek beépítését. Távfelügyeleti riasztók esetében a központi összeköttetés kialakítását is a riasztószerelő végzi el, esetenként együttműködve a kiválasztott cég szakembereivel.

Az intelligens épületvillamossággal ellátott épületek esetében általában a teljes hálózatot ugyanaz a cég készíti el, amibe a betörésvédelmi riasztó beszerelése is beletartozik, tehát nincs szükség külön riasztószerelő szakember jelenlétére. Ezeknél a rendszereknél külön hálózat kiépítésére sincs már szükség, ezek a Power Line adatforgalmú rendszerek, ahol az adatforgalom az erősáramú hálózat nulla vezetékén bonyolódik.

A riasztószerelő munkájára napjainkban egyre nagyobb szükség van, hiszen a környezeti hatások ezt egyre inkább megkövetelik.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.