Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Purhab

Teljes nevén poliuretán hab, szivacsos szerkezetű keverékanyag, melyben gázzal töltött cellák találhatók. Ebből adódóan megszilárdult állapotában nagyon jó hő-, hang- és vízszigetelő, melyet nagyon sok területen alkalmaznak szigetelésre.

A purhab alkotóelemei

A purhab két fő alkotóeleme a poliol és az izocianát, mely levegő és nedvesség hatására megduzzad, majd megszilárdul. Megszilárdulás után kemény habot kapunk, mely könnyen vágható. Szinte minden pormentes felületen jól megtapad, ebből adódik univerzális felhasználási lehetősége.

A purhab aerosolos kiszerelésben kapható. Adapteres csomagolású purhab esetén egy műanyag csövön keresztül lehet kinyomni a habot, pisztolyhab esetén kinyomópisztoly szükséges a felhasználáshoz. A minőség attól függ, hogy az adott keverékben milyen arányban találhatók zárt és nyitott cellák, és azokban milyen összetételű gáz található, hiszen a későbbiekben ez határozza meg a szigetelési jellemzőket.

A purhab felhasználása

Leggyakrabban nyílászárók beépítésekor felhasznált alapanyag a purhab, de használják csőátvezetéseknél, betonelemek közötti hézagok kitöltéséhez, különböző tömítésekhez stb.

Felhasználás során több tényezőre kell figyelni. A tömítendő réseket csak félig kell kitölteni, mivel a purhab megdagad. A felhasználási felületet előre portalanítani és nedvesíteni kell, mert a levegő nedvességtartalma nem elegendő ahhoz, hogy a purhab kellőképpen megkössön. Amennyiben a purhab idejekorán érintkezésbe kerül valamivel, illetve megpróbálják vágni, mielőtt még teljesen megkötött volna, akkor jelentős szerkezeti károsodás keletkezik, aminek révén a szigetelési funkciók súlyos mértékben csökkennek.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Bádogos

  Fémlemez munkák előregyártásának és helyszíni kivitelezésének szakembere.

 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kézi földmunkás

  Kézi erővel végzett föld ki- és vissza-termelési, rakodási és tereprendezési feladatok ellátása az építkezésen.

 • Melegburkolat

  Információ a melegburkolatról. Alacsony hővezetési tulajdonságú, ezért meleg hatású burkolat típus, általában lakó helyiségek padlóburkolata céljából.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.