Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Pontalap

A pontalap különálló betonlapok összessége, amelyek pillérszerűen kerülnek elhelyezésre, nincsenek összefüggésben egymással. Leggyakrabban pillér tartószerkezetű (vázas vagy félvázas) épületek esetén használják ezt az alap típust, amikor vázpillérekről kapott terhelést kell továbbítani az altalajra (tömbalapnak is nevezik).

Pontalap esetén az épület vázelemének oldalarányait kell követnie az alaptestnek, tehát a pontokat összekötő egyeneseknek, mely leggyakrabban gerendarács szerkezet. Ez szinte minden esetben téglalap (négyzet), speciális esetekben kör vagy sokszög.

A pontalap alkalmazása

Kizárólag teherbíró, szemcsés és kötött talaj esetében lehetséges pontalap alkalmazása. Minden esetben a talaj megengedett igénybevételét kell alapul venni, és ennek alapján kell a kiszélesítést kialakítani, de ez az alátámasztandó szerkezetnél minden esetben sokkal nagyobb kell, hogy legyen. Ebből következik, hogy a pontalap alkalmazása csak speciális esetekben számít gazdaságosnak, vagy a könnyű szerkezet, vagy a megszokottól eltérő forma teheti szükségessé.

A pontalap kiszélesítésének módja elsősorban a felhasznált anyagtól függ, mely lehet tégla, , beton, vasalt beton vagy vasbeton. Tégla és kő esetében – adott formájából adódóan – a kiszélesítés lépcsőzetes kialakítású, beton vagy vasbeton esetén, mivel ez formálható, ferde sík határolja le a kiszélesítést.

A technológia fejlődése révén ma már elterjedt az előregyártott vasbeton vázszerkezet, ezt követve létrejött az előregyártott vasbeton pontalap is, melyet kehelyalapként ismerünk, ez lehet kis mélységű, illetve nyomatékbíró kehelyalap.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.