Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Pincefödém és kapcsolatai

Amikor a pincefal és a tetején az ezt összefogó vasbeton koszorú megvalósult akkor a szilárdulási idő betartásával megépíthetjük a pincefödémet.

A pincefödém típúsai

A pincefödém lehet egybeöntött (monolit) födém. Ennek a zsaluzata, vasalása a pincefallal együtt elkészülhet, amennyiben a pincefal is hasonló technológiával készül el. Speciális födémként felfogható a pince padlója is, amennyiben talajvíznyomásnak ellenálló szerkezetet kell készíteni. Ez esetben a pince padlója egy ellenfödém, amelyet egy fixen befogott tartóként kell méretezni csak 180 fokkal el van forgatva. A talajvíznyomás elleni méretezés minden esetben statikus tervező feladata. Ő határozza meg a lemezvastagságot és a vasalást is.
A pince födémére alkalmazhatunk még feszített vasbeton gerendás, beton béléstestes födémet, a legismertebb ilyen födém az „E” gerendás födém. Emellett lehet még kerámia béléstestes födém is. Ezeknek az ára nagyjából ugyanazon a szinten mozog, a legolcsóbb megoldás a könnyített vasbeton gerenda alkalmazása kerámia béléstesttel. Hogy milyen pincefödém készül azt mindig az építész engedélyes és a kiviteli terveken láthatjuk.

A pincefödém építése

A pincefödémnek az építése technikailag nem tér el semmiben bármilyen más, hasonló technológiával épülő közbenső födém építésétől, azonban a rétegrendje különböző lehet az eltérő hőszigetelés megoldás miatt. Amennyiben a pince fala nem hőszigetelt, úgy különös gondot kell fordítani a pincefödém szigetelésére. Ez a födém egy lefelé hűlő szerkezet és a hőátbocsátási tényezője nagyobb, mint külső szerkezeteké. Az előírt hőátbocsátási tényező a pincéknél 0,5 W/m2K, amely gyengébb a falakra és a tetőkre meghatározott értéknél. Ez abból adódik, hogy a pincében a hőmérséklet mindig magasabb, mint a külső térben, és a zárt tér miatt a légmozgás és a sugárzó hőveszteség sem jelentős. Amennyiben a pince fűtetlen, úgy a pincefödém hőszigetelését a hideg oldalon, azaz a szerkezet pince felőli oldalán kell megvalósítani. Amennyiben ez a felület nem elég sima, úgy kiegyenlítő vakolatréteget is fel kell vinnünk. A hőszigetelést nem csak a födém alá lehet elhelyezni, hanem magába a szerkezetbe is beépíthetjük és szükség esetén lépéshang szigeteléssel is elláthatjuk.
Fűtött pince esetében a pincefalak mellett peremszigetelést is kell alkalmazni a hőhidak kialakulását megelőzendő. Ezekre pedig technológiai szigetelést kell teríteni, hogy a cementlé ne szivároghasson be az anyagba, ezáltal rontva a hőszigetelő képességét. A pincefödém hőszigetelésénél a megfelelő hőérzet biztosítása is fontos, mivel a hatályos rendelet szerint a pince feletti padló hőmérséklete pusztán 2,5 fokkal lehet kevesebb, mint az adott tér léghőmérséklete. A fűtetlen pince talajon fekvő padlóját nem kell hőszigetelni. Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!