Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Pincefal

Pincefal

A pince építésénél már tudjuk, hogy milyen funkciójú helyiségek fognak a térszín alá kerülni.

Mint már korábban említettem, a pince építése meggondolandó dolog, már csak a költségek és a kényes épületszerkezetek szempontjából is. Pincefalat leginkább téglából szoktunk készíteni, az építéséhez használt tégláknak speciális tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Kevésbé porózus, nagyobb nyomószilárdságú és kisebb vízfelvételű téglák alkalmasak arra, hogy pincefalat építsünk belőlük.

A pincefal vízszigetelése

Fontos épületszerkezettani kérdés a pince és a pincefal víz elleni szigetelése. Ez minden esetben kötelező. Attól függően, hogy milyenek a telek adottságok lehet, hogy elég csak talajnedvesség ellen szigetelni, de előfordulhat talajvíz is. Esetleg agresszív talajvíz, aminek a kémiai összetevői még nagyobb igénybevételnek teszik ki a vízszigetelést. A pincefalon végigfutó szigetelés lehet hagyományos bitumenes lemezből készült vagy műanyag szigetelés. A kent szigetelés használatát annak érzékenysége miatt nem javaslom a pincéhez.

A pincében készülő tartófal alatti alapot meg kell szélesíteni, hogy a szigetelést tartó fal is elférjen rajta. A pincefalon kívülről szigetelést beszorító habarcsot szoktak tenni, hogy a szigetelés ne nyomódjon neki a falnak és az egyenetlenségek ne tegyenek kárt benne.

Ezután következik maga a vízszigetelő réteg, majd a szigetelést tartó fal. Amennyiben a pincefalat hőszigeteljük is, mert a pincében levő funkció ezt indokolttá teszi, úgy a hőszigetelést a beszorító habarcs és a vízszigetelés közé kell beépíteni. A hőszigetelést elhelyezetjük kültérben is, illetve egyes speciális esetekben a hőszigetelés védheti a vízszigetelést is, ekkor nincs szükség szigetelést védő falat építeni.

A pincefal építése és a hő és vízszigetelés elhelyezése kényes feladat, szakmunka. Csak kiviteli terv alapján, gondos megvalósítással végezzük, mert az utólagos csere/javítás/beépítés ugyan lehetséges, de nagyon költséges.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Bádogos

  Fémlemez munkák előregyártásának és helyszíni kivitelezésének szakembere.

 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kézi földmunkás

  Kézi erővel végzett föld ki- és vissza-termelési, rakodási és tereprendezési feladatok ellátása az építkezésen.

 • Melegburkolat

  Információ a melegburkolatról. Alacsony hővezetési tulajdonságú, ezért meleg hatású burkolat típus, általában lakó helyiségek padlóburkolata céljából.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.