Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Pince, pincetömb

Pince, pincetömb

A pince építése az egyik légkényesebb folyamat a kivitelezés során. A tervezés fázisában meg kell azt vizsgálni és át kell gondolni, hogy egyáltalán szükségünk van-e pincére. Mire fogjuk azt használni, és a tervezett funkció nem oldható e meg bármilyen más „földfeletti” megoldással.

A pince építés költsége

Ha a telkünk adottságai (lejtős terep) vagy az elhelyezni kívánt funkció tényleg indokolja a pince építést, csak akkor vágjunk bele, minden más egyéb esetben tegyük félre földalatti vágyainkat és győzzön a racionalitás. Borospincét vagy konditermet vagy borozót egy pincében berendezni nagyon jól hangzik, de ezek a funkciók nagyrészt kihasználatlanok lesznek, másrészt pincét jól megépíteni igen költséges vállalkozás. Négyzetméter áron ugyanakkora területű építményt föld felett megépíteni olcsóbb, mint ugyanazt a pincében. Ugyanis több az elvégzendő földmunka és a pinceszigetelés is drágább, bonyolultabb, mint egy föld feletti épületszerkezet esetén. Ugyanis pincékkel kapcsolatos egyik alapigazság, hogy igen magas százalékuk beázik. Előbb vagy utóbb, de beázik. Ugyanis a víznek elég egy kis hiba a szigetelésben (rossz illesztés, épület süllyedésből eredő pici repedés, egy hanyagul megvalósított csőáttörés szigetelése) Ha a pincét talajvizes területen építenék, akkor a vízszigetelés és a föld alatti vizek elvezetésének megoldása nagyon drága. A pince alapozásánál az alapot mindkét irányban 10-10 cm-rel ki kell szélesíteni, hogy a szigetelést védő fal is ráférjen. Alkalmazni kell szigetelés beszorító habarcsot is, mivel a talajvíz rápréseli a falazatra a szigetelést és a falazati egyenetlenségek kiszúrnák azt, és teljesen értelmét veszítené a vízszigetelés. A hőszigetelés annyira nem drága és nem bonyolult, mivel a föld alatt általában melegebb van, mint a föld fölött.

Monolit tehcnológiával készült pince

A hagyományos, falazással készült pincefalakon túl szót kell ejteni a monolit technológiával készülő pincékről is. Ebben az esetben olyan kivitelezőt kell keressünk, aki megfelelő technológiával rendelkezik, olyan zsaluzattal amellyel gyorsan és könnyen lehet dolgozni. Ekkor egy lépésben bezsaluzza és be is vasalja a pincefalakat és a födémét is, majd kiöntik transzport betonnal. Ilyen esetben nem szükséges túl vastag fal, elegendő lehet a 15 cm-is, továbbá a betonminőséget különböző adalék anyagokkal lehet javítani, így az akár az agresszív talajvíznek is ellenálló vízzáró betont is önthetünk.

Amennyiben talajvíznyomásnak ellenálló pincefalat és padlót készítünk monolit szerkezetből, úgy a betonozást folyamatosan, munkahézag nélkül kell végezni. Akár több műszakban is, éjszakai megvilágítás mellett. Ehhez elő kell készülni, a vasalást és a zsaluzatot minél jobban elő kell készíteni, hogy a helyszíni szerelés minél kevesebb időt vegyen igénybe.  A padlószerkezet ilyen esetben egy ellenfödém, amit csak tartószerkezeti kiviteli terv alapján szabad elkészíteni. Amennyiben a hibás kivitelezés miatt munkahézag keletkezik a betonban, a jutalmunk vízbetörés lesz előbb vagy utóbb. Alapozást a pince külső falai és a belső tartó falak alá készíteni kell ebben az esetben is. A monolit technológiával készülő pincék egyik előnye, hogy egyből sík felületet kapunk a kizsaluzás után és akár vakolás nélkül is használható lesz a pince.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.