Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Pince

A pince az épülethez tartozó földszint alatti helyiség, mely elhelyezkedhet az épület alatt, de önmagában is állhat. Padlófelülete legalább 70 cm-rel a terepcsatlakozás alatt található.

A pince bejárata általában úgy van kialakítva, hogy az épület belsejéből vagy kívülről, olykor mindkét irányból megközelíthető legyen. Funkciója másodlagos, teljes mértékben különbözik a felsőbb szinten lévő helyiségekétől. Nem lakóterület céljára van kialakítva, hanem elsődlegesen tárolás céljára. Különböző élelmiszerek számára ideális tárolóhelyiség, mivel hőmérséklete és páratartalma egész évben viszonylag állandó, valamint napfénytől elzárt terület. Az évszakok közötti hőmérsékleti különbözőség a pince tekintetében jóval kisebb mértékű, mint a ház többi részén (7–18 Celsius-fok). Leggyakrabban zöldségek, gyümölcsök, illetve bor tárolására használják.

A pince vizesedése

A pince egyes esetekben hajlamos a vizesedésre, mivel a háznak ez a része jóval közelebb van a talajvíz szintjéhez, olykor bele is lóg. Annak érdekében, hogy a talajvíz, illetve a talajnedvesség ne tegyen kárt az építményben, a pince szigetelésre szorul. Így nem történhet beázás, a repedéseken nem folyik be a nedvesség, nem tör be a talajvíz.

A fent leírtakon kívül létezik aktív pince, amely légkondicionálást kap annak érdekében, hogy a hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom még kiegyenlítettebb legyen. Ez leggyakrabban olyan pince esetén szükséges, ahol borok érlelése történik, mivel ehhez leginkább 10–14 Celsius-fok az ideális.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.